Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormen stoppar tågen

/
  • Från klockan 20 söndag kväll och tolv timmar framåt stoppas tågtrafiken norrut  från Gävle.

(Ny version 17.39) All tågtrafik från Gävle och norrut stoppas från juldagens kväll till annandagens morgon. Orsaken är stormen Dagmar som är på väg in från Norge, där orkanstyrkor väntas.

Annons

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Jämtland, Västernorrland och Gävleborgs län och framför allt i fjälltrakterna väntas vindar med orkanstyrka. Förutom vindarna är det även risk för snöbyar och boende i Jämtlandsfjällen varnas för att gå utomhus.
Klockan 20 på juldagens kväll stannar tågtrafiken mellan Norrland och övriga Sverige efter beslut från Trafikverket. Det gäller tågtrafiken i Jämtlands, Gävleborgs och Västernorrlands län och berör både stambanan och ostkustbanan. Inte förrän tolv timmar senare får tågen börja rulla igen.
– Anledningen är att vi är rädda att tåg ska bli stående till följd av nedrasade kontaktledningar och annat, säger Trafikverkets pressinformatör Peter Behrman.
Övernattning ombord
För SJ:s del stoppas minst ett tiotal avgångar, medan Veolia väljer att ändå köra nattåget från Malmö till Åre men med ett stopp över natten i Gävle.
– Omkring 400 passagerare erbjuds att övernatta ombord och sedan fortsätta resan på morgonen, säger Hasse Höwitz på Veolias pressjour.
Alla bilburna julfirare på väg hemåt rekommenderas att inte ge sig av för tidigt på annandagen.
– Det kan vara problem med träd som har blåst omkull. Man kan starta färden mitt på dagen eller eftermiddagen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Trots SMHI:s uppmaning kör bussföretagen som vanligt.
– Vi följer Trafikverkets information. Och självklart håller förarna ned hastigheterna när det behövs, säger Y-buss trafikchef Peter Westh.
Det innebär att bussresenärerna kan räkna med en del förseningar under natten och morgondagen.
Elbolag i beredskap
Flyget drabbas bara marginellt eftersom trafiken är minimal fram till annandagens morgon.
Också i övriga landet väntas Dagmar ställa till med en del problem på grund av hårda vindar.
Vattenfall, som har flest elkunder i de områden som berörs mest av ovädret, har ökad beredskap.
– Montörer och tekniker finns standby, beredda att rycka ut. Vi kommer naturligtvis att göra vårt bästa för att ingen ska vara strömlös längre än nödvändigt, säger Viktoria Raft, pressjour på Vattenfall.

Mer läsning

Annons