Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Större Köpis oroar arkitekt

SANDVIKEN
Om 20 år är Gävle och Sandviken förorter till Valbo, som förvandlats till en köpstad av amerikansk typ med biografer och nöjesanläggning.

Det scenariot målar Sandvikens stadsarkitekt Derek Lewis upp som en tänkbar utveckling om utbyggnaden av Köpis inte hejdas.
I dag ska ärendet diskuteras i Bygg- och miljönämnden.

Ingen näring
Derek Lewis har talat med kollegor världen över, och jämfört utvecklingen i flera svenska städer med vad som kan hända Gävle-Sandvikenregionen om Valbo får växa för mycket.
Han talar om regionen som en människokropp. Den kan vara som hos en idrottsman, där hela kroppen är vältränad och stark. Eller så kan den få en väldig ölmage. All näring samlas på ett ställe.
- Då blir inte cirkulationen i fingrar och tår den bästa. De får ingen näring alls, säger Derek Lewis.

Är förvånad
Han är förvånad över att tillväxtnämnden i Sandviken har ställt sig så positiva till en utbyggnad av Valbo köpcentrum.
- Det är kanske naivt att tro att man lockar hit folk till Sandviken som först varit och handlat i Valbo, säger Derek Lewis angående tillväxtnämndens yttrande.
De skrev nämligen att regionen skulle satsa på "kompletterande handel" och på så sätt dra nytta av Köpis.

Stadskärnor dör
Men det tror inte Derek Lewis på alls.
- Vi pratar om 45 000 kvadratmeter här. Det är så mycket man tänker exploatera. Det är bara att titta på en karta, det täcker in ganska mycket av Sandviken. Om alla butiker finns där, 20 kilometer bort, varför ska man då vilja investera i stadskärnan i centrala Gävle eller Sandviken? Det kommer att leda till en stagnering. Till slut blir det inte mycket kvar, säger han.
I USA har man insett att köpstäderna tagit död på stadskärnorna. De har vuxit så mycket att centrum förslummas. Men sedan 15 år tillbaka arbetar man med att vända den trenden, förklarar Derek Lewis. Det gör man även i Europa. Vilket får honom ännu mer skeptisk till "Södra Köpis".
- Jag förstår inte varför man insisterar på att fortsätta att följa en modell som till och med USA har övergett, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST