Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsjön och Sandvik i fokus

SANDVIKEN260 enskilda avlopp vid Storsjön var ombyggda när fristen gick ut i oktober, runt hundra hade fått uppskov och ett tiotal var kvar att åtgärda berättade Tommy Stenergard, chef för bygg- och miljöförvaltningen för fullmäktiges ledamöter.

Annons
- Det känner vi oss nöjda med, sade han.
Större delen av måndagskvällens möte ägnades åt hans och Sandviks VD Lars Petterssons information.
Tommy Stenergard berättade om hur arbetet med att minska algblomningen i Storsjön går. De enskilda avloppen står för nästan en fjärdedel av fosforutsläppen och fullmäktige beslutade i fjol att slopa anmälningsavgiften för ombyggnad. 260 fastighetsägare har investerat de runt 40 000 kronor som den kostar.

Utsläppsskälla
En annan utsläppskälla är kommunens avloppsreningsverk och där pågår och planeras ombyggnader.
Maria Brolin, fp, frågade om åtgärder i Gästrike-Hammarby som haft problem, men får vänta på svar till nästa möte.
Våtmarken för dagavloppsvatten i Fiskängstjärn, miljövänlig tvåtaktsbensin på mackarna och Sandviks nya tillståndsansökan i miljödomstolen är andra aktuella påverkansfaktorer.
Innan Tommy Stenergard äntrade talarstolen hade Sandviks VD Lars Pettersson berättat allmänt om företagets utveckling, mål och framtid.
Han betonade vikten av produktivitetsökningar för att klara framtiden och konkurrensen.

Sandvikbostäder
Inga Hagström, s, fullmäktiges ordförande, sade inledningsvis att kommunen lever i en ödesgemenskap med företaget. Carl-Ewert Ohlsson, c, frågade Lars Pettersson hur han ser på dialogen mellan de båda och hur Sandvik kan lära kommunen skaffa nya jobb.
Lars Pettersson var nöjd med samarbetet och menade att kommunen och företaget gemensamt ska driva frågor hos regeringen.
- En kontroversiell fråga är beskattningen av tjänstebostäder, sade han.
Sandvik anser att den måste ändras så att de kan rekrytera de som i dag anser att deras stora tjänstebostäder för dyra.
Riita-Liisa Björk, m, frågade om jämställdhetsarbetet och hur de verkar för att få in fler kvinnor i styrelsen. Lars Pettersson svarade att det är en process, fler kvinnliga direktörer är på väg och att jämställdhet även är en fråga för samhället.
- Jag är emot kvotering. Det är förnedrande och det riskerar att slå tillbaka, att de blir misstänkliggjorda, sade Lars Pettersson.
Två ärenden stod på dagordningen. Efter att ha sagt ja till en justering av organisationen i kommunen återremitterade ledamöterna kvällens andra och sista ärende.
Det gällde reglemente för nämnder och kommunstyrelsen. Folkpartiet lade fram ändringsförslag som enligt Nils-Gunnar Kempe skulle stärka fullmäktiges makt och ge oppositionen större inflytande. Ledamöter från kd, m, c, fp, s, mp yrkade återremiss för att sätta sig in i ändringarna och så blev det.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se