Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storsjön på rätt väg

SANDVIKEN
Algblomningen i Storsjön har inte stoppat sommarens bad. Men ända sedan i våras har algerna blommat och än är faran inte över. En kraftig algblomning är faktiskt vanligare senare på sommaren. Det betonar miljöchef Tommy Stenergard, som trots allt räknar med att problemen den här badsäsongen är förbi.

Annons
- Nu är det främst husdjuren som kan drabbas och då speciellt hundar som dricker eller badar i vattnet, säger han.
Allt sedan det första året med riktigt stor algblomning, 1996, har ett arbete pågått för att minska näringstillförseln till Storsjön och därmed minska risken för algblomning.
Tidigare tog kommunen in prover vid algblomningen och analyserade algerna. I proverna fanns alltid några arter giftiga alger.
Därför tas inte längre algprover utan nu väljer man att varna när man ser stora algblomningar med ansamling längs stränderna.
Varför den riktigt stora algblomningen uteblivit i år vet man inte. Däremot har förutsättningarna varit gynnsamma.
- Vad algerna vill ha är näring, värme och många soltimmar och det har vi haft, säger Tommy Stenergard.

Avlopp åtgärdas
För att minska algblomningen har därför arbetet inriktats på att begränsa näringstillförseln och då främst fosfor. Här har kommunen i första hand satsat på att få enskilda att åtgärda avlopp som mer eller mindre orenade gått ut i Storsjön.
I dag har runt 300 avlopp åtgärdats tillsammans med ombyggnader av avloppsreningsverken i Kungsgården, Storvik och Järbo. I dagvattenreningen i Fiskängstjärnen har fosfortillflödet minskat med uppemot 700 kg per år.
Totalt beräknas mänsklig aktivitet stå för 3,6 ton av det totala inflödet på 9,1 ton fosfor per år. Kostnaden för bara avloppen ligger i dag på över tio miljoner kronor, pengar som privata satsat, men mycket arbete återstår.
- Det är runt 50 enskilda avlopp från permanent boende liksom fritidshusens avlopp och vi har omkring 1 000 fritidshus i området, säger han.
För reningsverken har kommunen satsat 28 miljoner kronor och 2005 ska ombyggnaden av Hedåsens reningsverk stå klar till en kostnad av 20 miljoner kronor. Dessutom pågår en sanering av kommunens avloppsnät till en kostnad av 600 000 kronor årligen.

Frivilligt arbete
Ett prioriterat område är även lantbrukssidan. Ett arbete som ska starta upp under hösten i samarbete med berörda enskilda lantbrukare och organisationer. Tommy Stenergard vet också att mycket har gjorts frivilligt från lantbrukarnas sida då medvetenheten om problemen med näringsläckage ökat.
En åtgärd som kan få positiv inverkan betydelse är inplanteringen av signalkräftor. Kräftorna utnyttjar näringsämnen från bottensedimenten och en stor kräftstam kan på så sätt minska näringsämnena i sjön.
Även om åtgärderna varit många så räknar Tommy Stenergard med att först 2010 ska det med blotta ögat gå att se en förbättring.
- Lyckas vi som tänkt så ska algblomningarna vara borta 2020, då har vi minskat näringstillförseln och den näring som finns lagrad i sedimenten så mycket att vi ligger under näringsgränsen för vad algerna kräver, säger han.

ULF GRANSTRÖM