Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslam i Grammy till Sam Smith

Den brittiske soulartisten Sam Smith tog hem tre av de tyngsta priserna på Grammygalan, årets nykomling, årets låt och årets skiva.
Tidigare hade den svenska mezzosopranen Ann Sofie von Otter och musikproducenten Max Martin vunnit varsin kategori.

Stjärnskottet Sam Smith prisades totalt i fyra kategorier. Prestigefyllda årets låt och årets skiva vann han för singeln "Stay with me". 22-åringen som gjort blixtkarriär tackade i ett tal den anonyme älskare som inspirerat till balladen om ett engångsligg med orden "Han krossade mitt hjärta men gav mig fyra Grammy".

Smiths storslam betyder att låtskrivarduon Max Martin och Johan "Shellback" Schuster blev utan pris i kategorierna årets låt och skiva för sitt samarbete med Taylor Swift på hitlåten "Shake it off".

Den sista tunga kategorin snuvades Smith på. Rockartisten Beck fick priset för årets album med "Morning phase".

Överraskad svenska

Ann Sofie von Otter fick pris i kategorin bästa klassiska album av en soloartist för skivan "Douce France".

Det är fantastiskt, säger Ann Sofie von Otter till TT om priset som delades ut under den förgala i Los Angeles där merparten av Grammy-priserna, runt 70 stycken, fördelas. Ann Sofie von Otter får dela priset med pianisten Bengt Forsberg som hon gjort albumet tillsammans med.

De var dock inte på plats på galan och när TT ringer Ann Sofie von Otter vet hon ännu inte att hon vunnit.

Är det säkert? Det är ju inte klokt men jätteroligt. Jag har varit nominerad enormt många gånger. Jag har ju fått Grammys för skivor som jag gjort med andra men mina soloalbum har jag aldrig fått för, säger hon.

Det var dock aldrig aktuellt att åka över till Los Angeles för att gå på galan.

Nej, det är så långt. Men det här är fantastiskt. Jag fyller ju 60 i maj och att få en Grammy på gamla dagar, det är faktiskt inte skit, säger Ann Sofie von Otter.

Prisad producent

Max Martin fick pris som bästa producent, icke-klassisk musik, för samarbetet med bland andra Katy Perry och Taylor Swift.

Däremot blev det inga statyetter för varken Robyn, som var nominerad tillsammans med Röyksopp, eller Little Dragon. Priset för bästa dans-/electronicaalbum gick i stället till Aphex Twin.

Regissören Jonas Åkerlund, som var nominerad i kategorin bästa musikfilm för "Beyoncé & Jay Z: On the run tour", blev också utan pris.

Grammypriserna delas ut av den amerikanska skivbranschens organisation och anses vara världens finaste musikpris.