Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Största knark­beslaget i Gävlepolisens historia

Enligt uppgift till GD ska polisen ha beslagtagit tiotals kilo amfetamin i den stora knarkrazzian.
Knarkbeslaget är därmed utan tvekan det största i Gävlepolisens historia.
De sju häktade riskerar därmed mycket långa fängelsestraff.

Som GD berättade i tisdags är en av de sju personer som häktades för grovt narkotikabrott en rutinerad knarkförsäljare. Mannen, en 34-åring från Polen, greps tillsammans med sin bror år 2006 efter att polisen spanat på dem och dessutom avlyssnat deras telefoner. Den gången kunde polisen konstatera att 34-åringen liksom alla rutinerade brottslingar använde kodord när han gjorde affärer över telefon.

I stället för att säga amfetamin pratade han om bilar. På ett av samtalen frågar en köpare från Sundsvall om 34-åringen kunde leverera ”lite bättre bilar”. I nästa telefonsamtal berättar köparen för sin kompis att ”Polaren Per därnere, Polski” skulle ”gå upp i kvalitet” och att bilarna från Tyskland ”bara blev finare och finare”

I polisförhören nekade både 34-åringen och hans bror till brott. Men polisen hade filmat dem när de hoppade in i Sundsvallsbons bil och överlämnade ett amfetaminpaket på ett halvt kilo. Dessutom fanns deras fingeravtryck på förpackningen. 34-åringen var vid det laget ostraffad i Sverige medan hans bror tidigare dömts för narkotikabrott.

Innan torsdagens razzia hade Gävlepolisen spanat på de inblandade en tid och här gången verkar 34-åringen ha ertappats med ett betydligt större amfetaminparti. Enligt uppgift till GD ska beslaget av den beroendeframkallade drogen väga mer än tio kilo. En av dem som togs på bar gärning i razzian som genomfördes den 19 mars var 34-åringen.

En annan som ertappades var en 34-årig man från Sandviken som stoppades när han var på väg att lämna Stockholm med en del av amfetaminleveransen i sin bil. Tillsammans med de två män från Holland som sitter häktade har de två 34-åringarna erkänt i polisförhör.

En 39-årig man från Sandviken, en 46-årig kvinna från Holland och en kusin till den 34-årige polacken nekar fortfarande till brott. Kusinen omnämndes redan i den förra utredningen där 34-åringen dömdes till tre års fängelse samt utvisning för grovt narkotikabrott. 34-åringen berättade då att han umgicks en del med kusinen som bor i en Stockholmsförort.

Enligt advokaten Peter Mutvei verkställdes utvisningen av 34-åringen den 19 november förra året. Han har sedan lyckats ta sig in i Sverige utan att bli upptäckt för att sedan gripas på nytt fyra månader efter sin muck från anstalten.

Utöver grovt narkotikabrott är de polska och holländska medborgarna misstänkta för grov smuggling. Därför kan det bli aktuellt med ett gränsöverskridande samarbete med polisen i deras respektive hemländer.