Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort intresse för att köpa apotek

Det finns ett brett intresse bland småföretagare för de apotek som planeras att säljas. I Gävleborgs län har hittills 16 personer anmält köpintresse.

Cirka 200 apotek i landet kommer att säljas till småföretagare och entreprenörer om den planerade omregleringen av apoteksmarknaden blir av.

För att pejla intresset för att köpa apotek har OAB, Apoteket Omstrukturering AB, gjort en enkät. Enkäten är öppen för alla via bolagets webb. Men genom brev har Apotekets drygt 11 000 anställda och cirka 8 000 butikschefer inom dagligvaruhandeln och hälsokosthandeln uppmanats att svara.

Via enkäten har hittills drygt 900 anmält att de vill köpa apotek. De flesta hör hemma i storstadslänen men intresse finns i samtliga län. I Gävleborg finns 16 intressenter.

– Den geografiska spridningen visar att det finns ett gott intresse för privata apotek även på mindre orter, säger Eva-Britt Gustafsson, vd för OAB, i ett pressmeddelande.

Det breda intresset är ett bra utgångsläge för den konkurrens på apoteksmarknaden som är ett av målen med omregleringen, menar hon.

Resultatet av enkäten kommer att vara en del av underlaget till hur ett köperbjudande så småningom ska utformas och vilka apotek som ska ingå i erbjudandet.

Omregleringen av apoteksmarknaden är planerad att träda i kraft den 1 juli i år. Innan det sker ska riksdagen fatta slutgiltigt beslut i frågan.