Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort sug efter ekologiska bananer efter avslöjande om gifter

Efter larmrapporter om gifter i bananer har de ekologiska blivit omåttligt populära. På Konsum Triangeln har man helt bojkottat "vanliga" bananer.

– De låg ändå bara kvar i hyllorna, säger fruktansvarige Gunilla Ericsson.

Annons

För tre veckor sedan publicerade GD och flera andra medier ett test av bananer som visade att de innehöll upp till nio olika gifter. Fem av dem tas upp av själva fruktköttet.

Gifterna har varierande effekter hälsan – allt från en låg giftighet till risk för minskad kroppstillväxt och ökad risk för cancer.

De ekologiska bananerna var helt fria från gifterna.

Larmet fick stort genomslag i konsumtionen. GD:s rundringning till butiker i Gävle visar att efterfrågan av ekologiska bananer har ökat markant, om än olika mycket i olika butiker.

På Konsum Triangeln såldes dubbelt så många ekologiska bananer dagarna efter larmrapporten. Sedan förra veckan köper man enbart in ekologiska bananer.

– Våra kunder vill ha det och betalar de extra kronor de kostar. Jag förstår dem, jag har själv småbarn och vill inte att de ska få i sig gifter, säger Gunilla Ericsson.

Där kostar de ekologiska bananerna fyra kronor mer per kilo.

På Ica Maxi ökade försäljningen av ekologiska bananer med uppemot 70 procent de första dagarna efter artiklarna. Nu har försäljningen stabiliserats till 30 procent mer.

– Första måndagen efter artiklarna tog de slut på en gång, vi hade ju inte räknat med det. Sedan dess har vi köpt in mer ekologiskt, säger grönsaksansvarige Mikael Rolfmark.

På Ica Söder och Tempo i Valbo ökade också försäljningen dagarna efter avslöjandet för att sedan landa på en försäljningsnivå något högre än tidigare.

Willys Hemsta har märkt av att det varit svårare att få tag på ekologiska bananer de senaste veckorna.

– Av de sex dagar i veckan vi har leveranser har vi inte kunnat få ekologiska en eller två av dessa, säger Jesper Hägg.