Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort tryck på Komvux i höst

Antalet ansökningar till Komvux ökar kraftigt i hela landet. Orsaken är lågkonjunktur och hög arbetslöshet. Trycket är så stort att många riskerar att stå utan plats i höst.

– Man kommer inte att kunna ta emot alla sökande. Regeringen har sagt att den inte är främmande för att satsa på Komvux men nu behövs det betydligt fler platser än 10 000, säger Mats Söderberg, vuxenutbildningssamordnare på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
I dåliga tider vill allt fler plugga vidare och komplettera sin behörighet på någon av landets kommunala vuxenutbildningar. Den ekonomiska krisen, lågkonjunkturen, den höga arbetslösheten och de många varslen inom till exempel bilindustrin börjar att märkas av på antalet sökande till Komvux och yrkesvux.
Lavinartad ökning
Redan nu har städer som Göteborg, Gävle och Umeå sett en stor ökning av ansökningar till höstens utbildningar, enligt SKL.
– Det totala antalet anmälningar kommer att öka i hela landet. Det senaste årets ekonomiska utveckling har slagit väldigt hårt mot vissa orter med tung industri. När arbetsmarknaden ser ut som den gör vill många som står utan jobb använda tiden till att bygga upp sin kompetens och plugga vidare, säger Mats Söderberg.
Han menar att det behövs ytterligare satsning på vuxenutbildningarna från regeringens sida. Trycket är nu så stort att många sökande riskerar att stå utan plats.
– Vi räknar med att det behövs sammanlagt 20 000–30 000 platser för att man ska kunna ta emot alla, säger Söderberg.
I oktober
I Göteborg är det yrkesutbildningar inom teknikområdet, transport, restaurang och förarutbildningar som är särskilt eftertraktade. I Stockholm, där de flesta friställda är tjänstemän, har man ännu inte märkt av någon ökning, men man räknar med att den kommer till höstens andra antagning, säger Lars Brandt, chef på vuxenutbildningen.
– Stockholm drabbas litet senare av den ekonomiska krisen än andra orter. Arbetslösheten var låg initialt och Stockholm är inte någon traditionell industristad. Vi räknar med att siffrorna kommer att öka under hösten, till den andra antagningsomgången i oktober.