Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort tryck på sjukhuset

GÄVLELäget är mycket bekymmersamt inför sommaren på länssjukhuset i Gävle. Brist på personal gör att antalet vårdplatser kommer att vara ytterst begränsat.

Annons
"Nu är goda råd dyra!", varnar sjukhusdirektör Lena Munkhammar i ett brev där hon vädjar om hjälp från kommunerna.
- De måste vara med och hitta en lösning för de många medicinskt färdigbehandlade patienter som ligger kvar på sjukhuset, säger hon.
Årets sommar kan komma att bli den besvärligaste på länge vid länssjukhuset. Det har aldrig tidigare varit så svårt att få ihop scheman och täcka upp för den personal som ska ha semester. Störst är bristen på sjuksköterskor men det saknas även läkare och undersköterskor.
- Det ser likadant ut på andra sjukhus så vi kan inte låna in personal från annat håll, konstaterar Lena Munkhammar.

Mer stängt än tidigare
Till följd av personalbristen och den vårdplatsnedskärning som gjordes i vintras kommer länssjukhuset i sommar att vara mer stängt än någonsin. Det betyder att trycket på de relativt få öppna vårdplatserna kommer att bli hårt.
Ett stort bekymmer är att så många av sjukhusets vårdplatser i dag upptas av medicinskt färdigbehandlade patienter. Ständigt finns 10-20 sådana patienter på sjukhuset. De är färdiga för utskrivning men ligger kvar eftersom den kommunala äldreomsorgen inte kunnat bereda plats för dem.
- Det blir svårt för oss att ge de här patienterna en god omvårdnad i sommar när vi stänger en så stor del av vårdplatserna, säger Lena Munkhammar.
Eftersom sjukhusets uppgift i första hand är att ta hand om akut sjuka patienter får de färdigbehandlade patienterna finna sig i att bli placerade där det för tillfället finns plats. Det är inte ovanligt att de här patienterna måste flyttas runt på sjukhuset flera gånger under sin sjukhusvistelse. Ibland får de ligga i korridorer eller andra provisoriska utrymmen.

"Inga medicinska risker"
- Det finns inga medicinska risker med detta. Men omvårdnadsmässigt det är inte bra, säger Lena Munkhammar.
I ett brev till de omvårdnadsansvariga på kommunerna i Gästrikland och Älvkarleby föreslår hon att kommunerna går samman och driver en gemensam vårdenhet för medicinskt färdigbehandlade. Sjukhuset kan ställa upp med lokaler, lovar hon.
- Vi hade själva tänkt starta en sådan här enhet men det sprack på grund av personalbrist. Jag vet att även kommunerna har svårt med sommarbemanningen så vi får väl se om det här är en realistisk idé, säger Lena Munkhammar.
Sjukhusledningen har kallat till en träff med primärvård och kommuner om två veckor. Då ska sommarfrågan diskuteras.


Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se