Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

► Stort vinsttapp för SJ

SJ:s vinst sjönk rejält i fjol, mycket beroende på förra vinterns tågkaos.

Nu inleder bolaget ett sparprogram.

Annons

SJ:s besparingsprogram ska sänka kostnaderna med 300 till 400 miljoner kronor under de två närmaste åren.
– Vi anpassar och justerar organisationen så den blir mer ändamålsenlig i förhållande till det behov som vi har, sade Jan Forsberg när SJ presenterade sitt bokslut för 2011.
Vad det sparprogrammet innebär i personalnedskärningar vill Forsberg inte svara på för tillfället.

Dyrt vinterkaos
Vid lunchtid på måndagen avgick det första av SJ:s nya snabbtåg, SJ 3000, mot Sundsvall. Jungfruresan gick bra och tåget kom fram enligt tidtabellen.
Men att tåg var punktliga under vintermånaderna i fjol tillhörde inte vanligheterna. Kaoset de första månaderna 2011 var kostsamt för SJ.
– Året inleddes med en vinter av sällan skådat mått. Vi hade merkostnader på 220 miljoner kronor under det första kvartalet som påverkade resultatet, sade vd:n Jan Forsberg.
Något som också påverkade resultatet var en förlikning med Tåg i Bergslagen som kostade SJ 150 miljoner kronor.
Det ledde till att vinsten före skatt blev 38 miljoner kronor för 2011, att jämföra med vinsten på 406 miljoner 2010.
Trots alla förseningar i början av förra året ökade punktligheten något för fjärrtågstrafiken från 85 procent 2010 till 88 procent i fjol.

Minskat resande
Andra bakslag var att resandet minskade, på sträckan Stockholm–Malmö med 11 procent och på sträckan Stockholm–Göteborg med 2 procent.
Det förklaras bland annat med flygbolagens satsningar på dessa sträckor och alla förseningar förra vintern som gör att en del resenärer väljer bort tåget.
Annars var Jan Forsberg nöjd med det fjärde kvartalet i fjol då bolaget redovisade en vinst före skatt på 230 miljoner kronor och poängterade att det var det tredje bästa resultatet sedan företaget bolagiserades.

TT

Mer läsning

Annons