Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stortorget kan vinna pris

På onsdagen presenterades finalisterna till Stenpriset 2013. En av de tre nominerade är Stortorget.

Juryn tycker att Stortorget har lyckats skapa både "ett lekfullt och hållbart offentligt rum" genom att kombinera olika sorters natursten med andra naturmaterial som trä och järn.

Stortorget beskrivs som "vackert, funktionellt, klassiskt och samtidigt nyskapande".

– Det känns inspirerande och hedrande att ha blivit nominerade. Vi vet att Stortorget är en omtyckt offentlig plats av Gävleborna och ser nomineringen som ytterligare ett erkännande, säger landskapsarkitekten Anders Jönsson.

Den 7 november presenteras vinnaren vid en ceremoni. Priset är en statyett, formgiven av den kände konstnären Bertil Vallien.

De övriga finalisterna är ett hotell och en privatbostad.

– Årets finalister är alla högklassiga byggnadsverk som på ett kreativt och smakfullt sätt lyfter fram natursten som byggnadsmaterial, säger Kai Marklin, ordförande, Sveriges Stenindustriförbund.

Juryns motivering:

"Vackert, funktionellt, klassiskt och samtidigt nyskapande.” Målsättningen för omdaningen av Stortorget i Gävle ringar också in dess kvaliteter i materialval och utförande.

Stortorgets mönster inspirerat av vävtekniken damast är innovativt och genomförandet i gestaltningen konsekvent.

Gävle visar Sverige hur man kan skapa ett både lekfullt och hållbart offentligt rum genom att kombinera olika sorters natursten i olika ytbearbetningar med andra naturmaterial som trä och järn."