Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storvik får sin hälsocentral

SANDVIKEN
Storvik ska få tillbaka sin hälsocentral.
Det beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Gästrikland på tisdagskvällen i full enighet.

Men samtidigt satte politikerna ett tak för hur mycket den nya hälsocentralen får kosta.
- En ny hälsocentral får kosta högst tio miljoner kronor. Kostar den mer tar den resurser från annan sjukvård och det kan vi inte acceptera, säger Torbjörn Rönnkvist, ordförande i nämnden.

Fuktskador
Sedan hälsocentralen i Storvik stängdes på grund av fuktproblem finns verksamheten i Sandvikens sjukhus.
Den utredning av lokalbehovet som primärvårdsdirektör Anneli Hultman gjort visar att kostnaden skulle bli 300 000-400 000 kronor om året om man låter verksamheten vara kvar i Sandviken med bara en satellitmottagning i Storvik eller Kungsgården. Att bygga nytt i Storvik eller Kungsgården skulle kosta 15-20 miljoner kronor, vilket skulle ge en driftskostnad på 2,3 miljoner kronor om året.

Billigare
Men hälso- och sjukvårdsnämnden vill alltså ha en billigare hälsocentral.
- I utredningen räknar man med att det ska finnas sex-sju läkarexpeditioner på hälsocentralen. Men Storvik är en femläkarstation och ska vara det i fortsättningen också, så vi anser att det går att banta förslaget, säger Torbjörn Rönnkvist.
Någon uppfattning om var i Storvik den nya hälsocentralen ska ligga har inte nämnden, mer än att den ska ligga "i Storviks upptagningsområde, och företrädesvis i Storvik".
- Det är inte vårt ansvar som beställarnämnd att ha synpunkter på var i Storvik den ska ligga. Det får landstingsstyrelsen avgöra. Det är landstingsstyrelsen som ska besluta om investeringen, säger Torbjörn Rönnkvist.
Beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden är ett yttrande som nu går vidare till landstingsstyrelsen. Landstingsstyrelsen ska besluta om nästa års investeringar i december.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se