Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storviks hälsocentral flyttar

STORVIKHälsocentralen i Storvik flyttar till Sandviken före jul. Lokalerna är utdömda.

Annons
Det beskedet lämnades på ett välbesökt möte, som arrangerades av Forumgruppen i Storvik-Hammarby i Missionskyrkan i Storvik på torsdagskvällen.
Det är problem med mögel i de nuvarande lokalerna som gör flytten nödvändig, berättade tf verksamhetschef Anna-Karin Grankvist för storviksborna som fyllde stora salen i missionskyrkan.
- Vi trodde att problemet skulle vara löst i somras när fastighetsägaren hade renoverat lokalerna och bytt ut golv. Men när hösten kom fick vi problem i hela huset. Problemet har spritt sig, säger Anna-Karin Grankvist.
- Vår personal har fått andningssvårigheter. Några har blivit extremt trötta, och några klarar överhuvudtaget inte att gå in i huset. Vi måste evakuera lokalerna, säger hon.
Den lösning som nu presenterats innebär att huvuddelen av hälsocentralen, med läkarna, laboratorium och diabetesvård flyttar in till avdelning 72 på Sandvikens sjukhus. Distriktssköterska, barnavårdscentral, arbetsterapeut och troligen också en del labpersonal flyttar i stället till gamla kommunhuset i Kungsgården. Hemsjukvården ska fungera som tidigare.
Beslutet om flytt har kommit plötsligt. Hälsocentralens personal fick besked först i måndags och många praktiska problem återstår att lösa.

Många frågor
Frågorna från allmänheten på mötet var många. Några klara besked om hur länge storviksborna kommer att vara utan en hälsocentral gavs inte på mötet. Men de landstingspolitiker som fanns på plats betonade att frågan måste lösas snabbt.
Att flytta tillbaka till samma lokaler är otänkbart. Förmodligen måste man i stället bygga en ny hälsocentral, vilket beräknas ta upp till två år.
- Jag hoppas naturligtvis att det ska gå fortare, men att bygga tar ju tid, säger Anna-Karin Grankvist.
- Men frågan måste ju lösas, för de lokaler där vi ska vara i sjukhuset behövs egentligen för närsjukvården.
För de patienter som brukar besöka hälsocentralen blir det besvärligare att sig dit, men de kommer inte att behöva byta läkare på grund av flytten.
- Nej, några sådana konsekvenser blir det inte, försäkrar Anna-Karin Grankvist.
På mötet i Missionskyrkan diskuterades också bibliotekets framtid. Den frågan utreds fortfarande och några nya besked framkom inte.

INGEGERD SÖRGARD