Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stötta frihetskämparna i Iran

Annons

Birgitta Ohlsson, FP, utrikestalesman och riksdagsledamot och Hans Backman, FP, riksdagsledamot från Gävleborg, om att svenska politiker har en moralisk plikt att visa solidaritet med frihetskämparna i Iran.

Fredagen den 12 juni föddes hopp bland iranier om att landet skulle ta ett steg i rätt riktning mot demokrati. Ett hopp, ett mod och en längtan som under två veckor brutalt attackerats av den iranska diktaturregimen genom våld, tortyr och avrättningar på Teherans gator. Det iranska folket törstar efter demokrati. De behöver folkvalda företrädare som speglar folkets vilja och söker närmare kontakt med omvärlden. Och ett val som vinns genom censur, arresteringar och våld mot oliktänkande kan aldrig räknas som ett demokratiskt val i något land. Politiska fångar bör släppas, attacker mot reformanhängare upphöra och medier få verka fritt.

Vi bör göra allt vi kan på plats för att stötta frihetskämparna. En biståndsfond till den iranska demokratirörelsen bör genast sjösättas. Mahmoud Amadinejad har som president fortsatt en politik som gör Iran till en av världens värsta förtryckardiktaturer. Diktaturen är ett faktum. Avrättningar, omänskliga straff och godtyckliga frihetsberövanden förekommer slentrianmässigt. Brotten mot mänskliga rättigheter haglar, kvinnor tvingas till ofrihet genom könsapartheid och statligt påtvingat slöjbärande och homosexuella dödas bara för att de älskar en person av samma kön. Det kärnvapenprogram som den religiösa diktaturen håller på att utveckla gör staten till en fara för oss alla samtidigt som de göder ett terrorinriktat klimat i regionen, då de finansiellt stödjer terrororganisationer.

För oss liberaler spelar det inte någon roll om diktatorn heter Fidel Castro på Kuba, Robert Mugabe i Zimbabwe, Hu Jintao i Kina, Aleksandr Lukasjenko i Vitryssland eller för den delen Mahmoud Ahmadinejad i Iran. För folkpartister är det egalt om diktaturen ligger tusen mil härifrån eller i grannlandet. Vi liberaler vägrar att acceptera diktatur, valfusk och övergrepp oavsett land. Det finns bara ett styrelsesätt som är värdigt fria medborgare. Det heter demokrati. Ett annat Iran är möjligt. Iran skulle kunna vara ett fantastiskt framtidsland! En ung ofta välutbildad befolkning, dynamisk kultur och stor teknikpotential skulle kunna göra huvudstaden Teheran till Mellan Österns eldorado. Men aldrig så länge som diktatorer som Mahmoud Ahmadinejad, religiösa ledare som ayatollah Ali Khamenei eller det mäktiga Väktarrådet tvingar sig kvar vid makten genom våld. Det är inte västvärldens frihetsrevolution som pågår på Teherans gator just nu.

Det är inte vi som kämpar med livet som insats för friheten. Det är modiga iranier som själva kräver att få tycka, tänka och tro fritt. Men det är vår moraliska plikt som svenska liberala politiker att inte tiga, sitta still i båten eller passivt vänta och se. Det minsta vi kan göra är att visa tydlig, tidig och trofast solidaritet med det iranska folkets rätt till demokrati. I dagens medietäta samhälle kan ingen säga att vi inte visste vad som pågick på Teherans gator i juni 2009. Därför väljer vi folkpartister att inte vara tysta. Därför stöttar vi aktivt frihetskämparna i Iran!

Birgitta Ohlsson, FP, riksdagsledamot

Hans Backman, FP, riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel