Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffas för bygge utan lov

Varje gång hon ansökte om bygglov fick hon avslag. Till slut ställde kvinnan upp huset först och ansökte efteråt.

Nu får hon bygglovet – mot en straffavgift på nästan 25 000 kronor.

Men hon hade haft rätt till bygglov hela tiden.

Annons

Första gången som kvinnan ansökte om bygglov gällde det en plats som låg 40 meter från Jädraån, mellan Järbo och Kungsberg i Sandvikens kommun. Hon fick avslag och överklagade först till länsstyrelsen och sedan till förvaltningsrätten.

Bägge instanserna avslog hennes begäran.

– Platsen ligger centralt mitt i ett odlingslandskap. Plan- och bygglagen stöder helt enkelt inte en byggnad ute på en åker, sa Håkan Göras, på kommunen den gången.

Men kvinnan gav inte upp. Istället sökte hon bygglov på två andra platser på samma åkermark, 130 respektive 30 meter därifrån.

Samma visa igen, avslag varje gång och i alla instanser.

Fjärde gången, i fjol, ställde hon helt sonika upp ett fritidshus och ansökte först därefter om bygglov.

Kommunen upptäckte byggnaden och gav henne till ett visst datum på sig att flytta den, annars väntade böter. Men nu har ärendet omprövats och hon fått rätt att ha en byggnad på platsen.

– Hon driver näring i området, hon har travhästar som kräver tillsyn och uppsikt. Det hade hon förut också, men det framkom inte tidigare, säger stadsarkitekten Anna Maria Häggblom.

Dock blir hon tvungen att betala exakt 24 130 kronor i straffavgift för att hon byggde först och ansökte om bygglovet efteråt.

Annons