Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Straffskatt på lösviktsgodis?

Förbjud lösgodis och läskflaskor som rymmer mer än en halvliter.
Det föreslår länets skol- och barnhälsovård för att minska övervikten hos barn.

Annons

Förslaget har de skickat till folkhälsominister Maria Larsson, KD.

– Ibland måste man vara drastisk för att peka på problem, säger Gunilla Kördel, barnhälsovårdsöverläkare i Gästrikland och en av undertecknarna till brevet.

Det är den grupp inom barn- skol- och folkhälsovården som arbetar med att förebygga övervikt och fetma hos barn som kommer med förslaget.

Sötsaker och söta drycker är en av orsakerna till varför allt fler barn och unga är överviktiga. Övervikten leder i sin tur till en mängd följdsjukdomar, som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och förslitningsskador.

Gunilla Kördel säger att de ville lyfta frågan och därför skrev brevet. I det skriver de att allt för många barn dricker 1,5 liter läsk om dagen och äter ett kilo lördagsgodis, uppgifter som de baserar på egna erfarenheter när det gäller äldre barn.

Ett förbud mot att sälja lösgodis, eller ta ut en hög skatt på det, och saft- och läskflaskor som rymmer mer än en halvliter, ser de som ett sätt att hjälpa föräldrar att sätta gränser för hur mycket sött barnen äter och dricker.

Social- och jordbruksdepartementen, som har hand om frågan, har ännu inte hunnit svara gruppen.

Gunilla Kördel säger att andelen barn och unga med övervikt i länet är jämförbar med resten av landet. De mäter barn-BMI på fyraåringarna och har där kunnat konstatera en minskning de senaste åren.

– På barnavårdscentralerna pratar vi mycket livsstilsfrågor med föräldrarna. På sikt kanske det kan hjälpa, säger Gunilla Kördel.

Övervikten minskar däremot inte hos skolbarnen. Mellan 15 och 20 procent är överviktiga och mellan tre och fem procent lider av fetma.

En skillnad jämfört med tidigare är att risken är stor att överviktiga barn också blir överviktiga vuxna säger Alf Kågström, skolöverläkare i Sandviken. I Sandviken ingår livsstilen i de hälsosamtal de har i förskoleklassen, fyran, åttan och gymnasiet. Han tycker att överviktsdebatten gjort det lättare att ta upp frågan med föräldrarna.

De barn som lider av fetma får gå i ett tvåårigt program för att tillsammans med familjen lära sig äta annorlunda, röra sig och sova mer. Sömnens betydelse för vikten har uppmärksammats på senare tid säger Alf Kågström. Barn och unga sover en till två timmar mindre jämfört med för tio-femton år sedan.

– Det påverkar mättnadscentrum och hormonerna leptin och ghrelin.

Sover man inte tillräckligt blir man sugen på sötsaker och tappar aptiten för vanlig mat.

– Jag brukar rekommendera att barn ska gå och lägga sig så tidigt att de vaknar utan väckarklocka, säger Alf Kågström.