Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strålande segeltur men ingen mat i kabyssen

Fyra timmar på sjön, åtta hissade segel och strålande sol. Turen med Baltic Beauty bjöd på fridfull seglats – men ingenting att äta.
– Vi hade med egen mat. Annars hade det inte funkat, säger passageraren Ulrika Wanner om seglatsen under Gävle Marinfestival.

Annons

– Hissa stagfocken!

Yngve Gottlow, kapten på Baltic Beauty, ger order till besättningen på tre personer strax efter att segelfartyget kastat loss från kajen vid Gävle strand.

I karavanen av båtar som lämnar Marinfestivalen är det bara Baltic Beauty som får upp seglen redan i inloppet till Gävle.

– De andra fartygen är tungrodda och behöver öppet vatten. Jag har byggt Baltic Beauty så att det ska gå att sätta segel i trånga passager, säger Yngve Gottlow.

Det var på 70 –talet som han köpte den före detta skonerten, som då användes som ålsump, och byggde om den till ett charterfartyg.

Vanligtvis seglar Baltic Beauty i Tyskland men i helgen är hon i Gävle för turer under festivalen.

När GD följer med ut på fredagsförmiddagen har ett tjugotal personer bokat plats.

Priset för fyra timmars seglats är 290 kronor för en vuxen person.

– Jag köpte turen som en födelsedagspresent. Det är jättekul att vi kan segla hela vägen och jag tycker inte det är så dyrt. På krogen går det åt mer pengar, säger Elin Östrin.

Och Nicolas Örsell, som fått seglatsen i present, håller med.

– Det här är väl bra. Jag har seglat tidigare och hade tänkt besöka festivalen, säger han.

Seglen slakar i den svaga vinden och fartyget rör sig framåt i ungefär två knop, vilket känns ganska långsamt ute till sjöss.

Men plötsligt bryts lugnet av den dragspelsspelande kaptenen, och en matros som dansar med skeppshunden. Strax därefter stämmer passagerarna in i allsång. Sedan återvänder lugnet och flera timmar väntar innan passagerarna når land igen. Och den som inte kommit förberedd riskerar att bli hungrig.

– För oss går det bra eftersom vi har med oss egen mat. Jag hade läst att det inte skulle finnas någonting att äta men om man har barn och inte känner till det funkar det inte, säger Ulrika Wanner.

Tre nautiska mil ut från Gävle vänder vi och Baltic Beauty lägger sig bakom Gävles egen Briggen Gerda för gemensam insegling till den väntande festivalpubliken.

”Jag har byggt Baltic Beauty så att det ska gå att sätta segel i trånga passager”

Yngve Gottlow

”Jag tycker inte att det är så dyrt. På krogen går det mer pengar”

Elin Östrin