Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strålande Streep i matglad feelgood-film

Det sägs att det lagas allt mindre mat i hemmen, men desto mer i tv. Vi vill alltså se när andra lagar god och näringsriktig mat, medan vi själva sitter och äter halvfabrikat. Nu även på bio alltså.

Det här är en feel-good-film för medelålders människor och bara det är anmärkningsvärt. Det är bara att passa på att gå på bio.

Här berättas två parallella historier som varvas. Den ena handlar om Julia Child och hur hon lärde sig laga mat i Frankrike efter kriget. Den andra handlar om Julie som i början av 2000-talet är trött på sitt trista jobb och bestämmer sig för att laga igenom de 524 recepten i Julia Childs franska kokbok och sedan blogga om saken.

Meryl Streep är som vanligt alldeles strålande som Julia Child, en diplomatfru som ville göra något annat än att spela bridge. Hon gick en fin kockutbildning och gick in med hull och hår i uppgiften. Hon tränade på att hacka lök hemma så tårarna rann för att slå de fisförnäma franska kockarna på fingrarna. Hon skulle bli bäst.

Julie ville också bli bäst på något och länge uppskattar maken hennes kokkonster, det som blir mer och mer besvärande är hennes bloggande. Han vill inte exploateras på nätet.

Amy Adams och Christ Messina är alldeles utmärkta som det unga paret, men det är en mer konventionell kärlekshistoria, medan Meryl Streep och Stanley Tucci visar ett udda kärlekspar i medelåldern, hon lång och han kort, i ett passionerat äktenskap.

Julia Child är ingen ikon i Sverige som i USA, men det är som att göra en film om Ria Wägners passionerade kärleksliv. Man blir alldeles häpen. Ännu bättre blir det när Julias ännu längre syster kommer besök. Roligare jättekvinnor får man leta efter.

Det blir lite mycket matlagning på båda sidor av Atlanten och ibland undrar man hur god en boeuf bourguignonne egentligen kan bli, det är ju trots allt bara en köttgryta.

Christina Hygge