Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strandbadens nya mentor

Strandbaden, Gästriklands riviera, ska få en strandby med totalt 60 bostadsrättsägda strandstugor. Men här ska det sjuda av verksamhet året runt med bad sommartid och skidåkning i Kungsberget vintertid. – Men det blir möjlighet till bad året runt genom en stor pool, säger Roland Haglund.

Det är drygt ett år sedan Helena Fröhler och Roland Haglund förvärvade Strandbaden. Nu har de planerna klara för framtiden. Strandbaden ska bli ett semesterparadis, sommar som vinter.

Utifrån det koncept som Pigge Werkelin har på Gotland vid sin camping där stugorna ägs privat i bostadsrättsform finns ekonomiska möjligheter att skapa en strandby med småstugor. Redan till nästa sommar ska 20 stugor stå klara och sedan ytterligare 20 varje år, de kommande åren.

– Här kan privatpersoner köpa in sig i ett drömboende till samma kostnad som en semester med familjen på Mallorca, säger Roland Haglund.

Med Pigge Werkelin som mentor och idégivare ser de stora framtidsutsikter för Strandbaden. Här finns sommartid bad och fiske, vintertid närhet till Kungsberget och möjligheter till vinterfiske och skridskoåkning på Storsjön.

Pigge Werkelin beskriver att redan nu finns kontrakt med fyra campingplatser utifrån samma grundtanke med bostadsrättsägda småhus och han tror att inom några år finns det kanske 30 anläggningar.

Konceptet med bostadsrättsägda fritidshus är att det kan hyras ut när ägaren inte använder det själv.

Genom att husen hyrs ut så minskar årskostnaden för husägaren som får del av intäkterna.

– Det här ger kostnader som gör att vanliga familjer har råd att köpa ett hus, säger han.

Priset för ett hus ligger på 1,9 miljoner kronor. Ett modernt hus med alla bekvämligheter, fullt möblerat och utrustat. Varje hus har två sovrum och en öppen kökslösning med allrum. Totalt går det att få sju bäddar i varje hus vid behov.

– Sedan är alla hus vända så att man kan se solnedgången över Storsjön från verandan, säger Helena Fröhler.

Förutom strandbyn med sina hus ska Strandbaden satsa på en badpool, som kan användas året runt. Det är ett måste, framhåller Roland Haglund som pekar på att vid en algblomning går det inte att bada i sjön.