Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strandvägen

Annons

Strandvägens sångare Isak Edh sjunger om att sänka villaskatten. En rolig sarkasm med tanke på att han driver den legendariska studion Nacksving i Göteborg, tillhåll för Sveriges mest radikala proggmusiker under 70-talet.

Något har dock Strandvägen grävt upp från den röda myllan, för debutalbumet vilar på en grund av 30 år gammal progg och punk. Men ovanpå står ett charmigt, lite nyare hus som poparkitekten Mauro Scocco lika gärna kunde ha ritat åt sin älskade Sarah 1989. Det är bitterljuv svensk passion och enkla, men intelligenta, 80-talspopmelodier som växer sig stora förvånansvärt snabbt. Inte på något vis nyskapande, men oerhört uppfriskande att stöta på ett svenskt band som tar sitt retrospektiv på fullaste allvar och omfamnar det så kärleksfullt som Strandvägen gör.

Titelspåret är den bästa låten på svenska sedan Markus Krunegårds ”Hela livet var ett disco” från förra året. Den senare producerades som av en händelse av – just det – Mauro Scocco.

Olle Sjögren / TT Spektra