Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sträng nådde världens fjärde högsta topp

Tidigt fredag morgon nådde Fredrik Sträng toppen av Lothse, världens fjärde högsta topp. Därmed är han och hans klätterkollega Niklas Hallström de enda svenskarna som klarat av att bestiga två toppar på över 8000 meter under en och samma säsong.

Annons

Lothse ligger på gränsen mellan Tibet och Nepal. Berget mäter 8516 meter över havet.

- Det var oerhört jobbigt. Men det är ett sånt härligt gäng att få vara med i, och vi är mycket stolta över att vi alla klarade att nå toppen. Just nu är vi väldigt, väldigt trötta men ska återhämta oss så snabbt det bara går, säger Fredrik i ett pressmeddelande.

Sträng och hans team genomförde klättringen upp till toppen i mörkret med pannlampor. Det har varit ovanligt varmt och vätskeförlusterna har varit ett stort problem. De har varit svåra att kompensera. Utöver Fredrik Sträng och Niklas Hellström ingår två nepaleser i teamet som nådde Lothses topp i morse. Nu vilar de ut i läger fyra, men planen är att fortsätta så snart som möjligt så att de når baslägret under lördagen.

Det vara bara 20 dagar sedan som Sträng och Hellström besteg Makalau, 8462 meter över havet. Det är inga andra svenskar som har nått Makalus topp.

I och med dagens bestigning är Fredrik Sträng, tillsammans med legenden Göran Kropp, den ende svensk som nått fem av världens totalt 14 toppar över 8000 meter.