Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sträng på väg mot nya höjder

Fredrik Sträng hann knappt mer än fira att han och hans kollega blev de första svenskarna på världens femte högsta berg innan de ger sig iväg på en ny expedition. Den här gången är det världens fjärde högsta topp som hägrar.

För bara några dagar sedan blev Fredrik Sträng och hans klätterkollega, Niklas Hallström från Jönköping, de första svenskarna att bestiga Makalu, 8 462 meter.

Nu har de packat ihop sin utrustning och begett sig till Kathmandu. Därefter åker de till foten av Lothse, världens fjärde högsta topp med 8 516 meter över havet.

– Jag förstår hur Fredrik resonerar. De är redan acklimatiserade och känner sig starka, säger Fredriks pappa Hans.

I och med att de redan är acklimatiserade kan de gå direkt till läger 1 utan att behöva gå upp och ner för att anpassa sig till den höga höjden. De spar alltså en massa tid

Det berg som de nu ska ge sig på sitter ihop med Mount Everest och har samma basläger. De kommer att klättra samma väg upp som Mount Everest klättrare men på ungefär 7 000 meters höjd delar sig lederna. När toppattacken kommer att ske är än så länge oklart. Bäst väder för toppattacker brukar vara i mitten av maj. Tar sig Fredrik hela vägen upp blir han förste svensk att bestiga två 8 000-meterstoppar under en och samma säsong och kan lägga ytterligare ett rekord till sin redan långa lista.