Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sträng tar sats mot ökänd topp

Ingen svensk har bestigit det ökända berget Makalu i Himalaya. Men inom en månad kommer Fredrik Sträng att göra ett försök att nå toppen. Och han är i toppform.

På torsdag drar Fredrik Sträng ut på äventyr igen, sju månader efter tragiken på K2.

– Senast i mitten av maj försöker vi nå toppen. Vi klättrar utan syrgas så det blir gerillastuk, snabbt in och snabbt ut. Det passar mig kanon så det ska bli kul och inspirerande. Jag var i en enorm form på K2 men det har varit en tung period att komma tillbaka mentalt. Men jag är en positiv kille.

Det var i augusti 2008 som Fredrik var med en expedition på K2. Vädret slog hastigt om och elva klättrare omkom.

Den här gången blir det en liten, fristående, expedition som han betalar ur egen fick. Fredrik kommer endast att ha med sig en svensk och en nepales.

– Jag har så mycket rutin så jag kan ta såna här utmaningar.

Klättringen är hans hobby och hans levebröd. Den här gången har han inga kontrakt och inga sponsorer som bidragit med pengar men som vanligt kommer han att filma klättringen. Den som vill följa äventyret kan hålla utkik på Fredriks hemsida, www.strang.se.

– Max en gång i veckan kommer jag att lägga ut bilder.

Makalu är 8462 meter högt och därmed världens femte högsta berg. Berget ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet. Makalu räknas som ett av de svåraste bergen att bestiga. Berget är ökänt för sina mycket branta klippväggar och knivskarpa bergsryggar.

Det första försöket att bestiga Makalu gjordes av en amerikansk expedition våren 1954. De nådde 7100 meter.