Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strängs kollega räddad från K2

Med hjälp av en amerikansk bergsbestigare och pakistanska bärare stapplade en italienare på köldskadade fötter nerför berget K2 i Pakistan på tisdagsmorgonen.
Han hade då tillbringat fyra nätter på världens näst högsta berg efter ett drama som kostade elva andra klättrare livet.

Marco Confortola nåddes av amerikanen och hans medhjälpare sent på måndagen då han ensam kämpade sig fram på 8 600 meters höjd.
Gruppen försökte ta honom så långt ner att en helikopter utan risk kan rädda honom från berget.
– Han är på väg till det översta baslägret sade den pensionerade brigadgeneralen Mohammad Akram, vice chef för Pakistans Äventyrsstiftelse.
Akram trodde att gruppen skulle ha nått lägret omkring halv nio på morgonen, halv sex svensk tid.
– Han kunde inte klara det under natten eftersom han var totalt utmattad, sade Akram. Han kämpar, han är svag. Men han är vid gott mod.


På måndagen talade Confortola via satellittelefon med en annan klättrare hemma i Italien.
– Naturligtvis, naturligtvis ska jag fortsätta. Föreställ er om jag gav upp nu, sade han då.

Det dåliga vädret hindrar helikoptrarna från att lyfta och hämta ned Confortola.
”Ett försök kommer att göras så snart det klarnar upp” skriver företaget som handhar flygmaskinerna i ett uttalande.
Confortola och de klättrare som undsätter honom förväntades anlända till baslägret på tisdagsmorgonen men hade vi åtta-tiden svensk tid ännu inte kommit fram.


Två svårt köldskadade holländska klättrare räddades från K 2 på måndagen.
Då hade elva äventyrare dött under helgens olycka på över 8 000 meters höjd.
Holländarna räddades med helikopter från en avsats på 7 100 meter över havet. Ytterligare en helikopter lyfte för att undsätta Confortola, som svårt skadad setts försöka ta sig nerför bergssidan. Men helikoptern tvingades vända.
De elva som omkommit kom från Nepal, Sydkorea, Pakistan, Serbien, Irland, Norge och Frankrike .


De flesta dog när en isvägg rasade på 8 200 meters höjd. Några gick under av köld och syrebrist när de fastnat i vad som kallas ”dödszonen”.
Andra klättrare bar ner både levande och döda kollegor efter katastrofen.
Svensken Fredrik Sträng som befann sig på K2 när olyckan skedde har olycksorsaken klar för sig: Efter dåligt väder blev förutsättningarna för klättring plötsligt bra i fredags, vilket fick många klättrare att samtidigt ge sig av mot toppen. Men vädret slog om igen.