Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strejk stoppar bygget

Skyddsombudet Per Westerlund tycker att tvisten med arbetsgivaren är värd att ta strid för.
Han bygger HSB-huset bakom CH, en av de arbetsplatser där Byggnads varslat om strejk.

I onsdags varslade Byggnads om strejk från den 15 april för drygt 3 300 byggnadsarbetare om förbundet inte kommit överens med arbetsgivarorganisationen Byggindustrin innan dess. 23 av de strejkvarslade arbetar på Skanskas husbygge bakom hotell CH.

I går kom Roger Hedblom, ombudsman på Byggnads Gästrikland, för att berätta om vad varslet innebär. Hela bygget stannar om det går så långt som till strejk, men förhandlingar pågår på central nivå berättar han.

Efter mötet är skyddsombudet Per Westerlund den enda som vill ta sig tid att prata med GD. Han säger att tvistefrågan nu gäller om det ska vara ackordslön som facket vill eller månadslön som arbetsgivaren vill. Det är en fråga värd att ta strid för tycker han.

– Man har större möjlighet att påverka lönen, även om det är mycket tid som går åt till att ha ackordslön.

Han är också orolig att förändringar för skyddsombuden kan leda till att ansvaret för säkerheten på arbetsplatsen flyttas från arbetsledaren till skyddsombuden.

Samtidigt finns en oro för privatekonomin om det blir en strejk, särskilt med tanke på att varsel och arbetslöshet redan kan ha gjort familjeekonomin skörare.

Byggnads sa upp avtalet med Byggindustrin i höstas och vill ha ett gemensamt avtal för bygg- och anläggningsarbetare. Parterna har inte kommit överens och i mars sa Byggnads nej till ett medlarbud som arbetsgivarna accepterat. I veckan sa Byggindustrin nej till ett förslag från facket, och efter det kom strejkvarslet.

Enligt Byggindustrin vill de att det ska vara tillåtet för företag att sluta avtal med Byggnads om månadslön i stället för ackordslön. Lönegranskningen är parterna också oense om, där facket vill ha det men inte arbetsgivarna.

Blir det strejk gäller den i Gästrikland även de sex som arbetar på bygget på Spelmansvägen i Torsåker och de elva som jobbar på Wisjöbygget i Ockelbo.