Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strejken inget hot mot lovet

GÄVLE
Gävle kommun kommer inte att förlänga terminen för de skolelever som drabbas av strejken.
Däremot är kommunen skyldig att ordna extraundervisning om föräldrar kräver det.

En av de skolor som berörs mest är Stora Sätra där man planerar att ha undervisning utomhus med de 600 elever som går där.
Så gott som alla skolor i Gävle har automatiska lås men några stycken har fortfarande ett system där någon måste låsa upp på morgonen, en syssla som vanligtvis sköts av vaktmästare som är uttagna i strejken. Förra gången gick förtroendevalda politiker ut och låste upp men det kommer man inte att göra den här gången.

Sex skolor berörs
Totalt berörs sex Gävleskolor av strejken. Hagaströmsskolan, Sörbyskolan, Andersbergsskolan, Källöskolan, Söderskolan och Stora Sätraskolan.
- Det blir upp till skolornas rektorer hur man löser undervisningen, säger Jens Leidermark, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Tidigare har han pratat om att eleverna eventuellt skulle få kortare sommarlov för att kompensera för undervisning som de inte fått under strejken.
Men något förkortat sommarlov blir det inte.
- Eleverna har rätt till undervisning ett visst antal timmar. Så det som kan hända är att någon förälder kräver att vi ska ordna extra studietimmar och det är vi i så fall skyldiga att göra. Det kan alltså bli någon enskild elev som får undervisning, säger Jens Leidermark.
På de flesta skolorna är det bara vissa klasser som berörs eftersom en eller ett par ingångar, till exempel personalingångar, kan öppnas. Räddningstjänstens regler tillåter inte att undervisning sker i skolorna med flera dörrar låsta. Men vissa lokaler kan utnyttjas av ett mindre antal elever.
Stora Sätraskolan är en av de skolor som med sina 600 elever berörs mest av strejken. Där kommer själva skolbyggnaden att vara låst men hemkunskapssalen och slöjdsalarna kan användas. De flesta lektioner kommer att hållas utomhus.

Samling på gården
Nu på morgonen samlas alla elever på skolgården för information.
- Vi kommer att undervisa utomhus och de som ska ha prov får använda hemkunskaps- och slöjdsalarna. Där finns även toaletter. Vi vill absolut inte stänga, säger biträdande rektor Ulla Hägglund.
Problem som uppstår kommer de att lösa efter hand. Till exempel kan det bli problem för Särskolan som inte fått dispens. Vissa elever kan också ha extra svårt att vara utomhus på grund av allergier. Regn kan också ställa till det.
- Det är ytterligare en fråga vi får fundera på, säger Ulla Hägglund.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se