Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stridsflyg över Gävle

Ett stridsflyg som flög på låg höjd över Gävle – det säger sig flera personer ha hört under fredagsmorgonen. Men varken Försvarsmakten eller Luftfartsverket känner till en sådan flygning.

Flera personer vittnar i sociala medier om att de hört ett flygplan flyga på låg höjd över centrala Gävle. En person vaknade av ljudet och såg att klockan var 09.38. 

Vittnen uppfattade det som ett stridsflyg, men Försvarsmakten ligger inte bakom.
– Vi har inte haft några stridsflyg över Gävle, säger Marie Pilsäter vid Försvarsmaktens informationstjänst.

Har något annat land haft det?
– Det har inte funnits några stridsflyg över Gävle alls. Du får höra med Luftfartsverket om de vet något.

Per Fröberg är informatör vid Luftfartsverket och tycker att det låter märkligt att en plan ska ha flugit på låg höjd över Gävle.
– Det är ju om det ligger någon flygplats i närheten som man flyger på låg höjd över städer, som vid Bromma till exempel.
Efter kontroll med Luftfartsverkets kontrollcentral ger han ett definitivt besked:
– Vi ser alla plan som är upp på våra skärmar, och det har inte funnits något över Gävle. Då återstår egentligen bara ett alternativ: att någon som inte behöver tillstånd från oss har flugit. Exempelvis en helikopter från Vattenfall eller räddningstjänsten, säger Per Fröberg.

För ett par veckor sedan gjorde flera boende i Björke en liknande hörselobservation på ett plan som ska ha passerat österut mot Ockelbo.

SMS eller MMS skickas 72 026. Inled med gdtips, och sedan mellanslag innan ditt meddelande. Mejla till johan.ronge@gd.se eller ring 026-15 96 12.