Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömdalens värdshus

låg mellan nuvarande Silvanum och Strömvallen på Kungsbäcksvägen. MångaGävlebor minns ännu idrottsdanserna, soldatfesternaoch sommarteatern där.
Tidigare hölls möten och föredrag av kändasocialister vid värdshuset sedan arbetarrörelsen i Gävle1904 köpt det för att förvandla fastigheten, somdå omfattade drygt 18.000 kvadratmeter, till folkpark. Utöverhuvudbyggnaden fanns där en lada som förvandlats tilldanspalats, kägelbana och musikpaviljong. Dess nya funktioninvigdes 1905 med tal av Hjalmar Branting, och senare gästades värdshusetav andra socialdemokratiska agitatorer som Kata Dahlström,August Palm och Fabian Månsson. Arbetarrörelsen drev restaurangenoch arrangerade teaterföreställningar och konsertermen hade även expedition och möteslokaler i huset.
Värdshuset såldes 1911 till Gävle stad somöverlät skötseln till skarpskytterörelsen,senare privata arrendatorer. Då första världskrigetbröt ut 1914 stängdes värdshuset, och under entid användes dansladan som sjukhus för soldater somdrabbats av röda hund.
Efter kriget blev Strömdalens värdshus återdansrestaurang och var i många år mycket populärt.1952 startades en friluftsteater (se Amatörteater) som spelade lustspel på somrarna.
1957 upphörde verksamheten och det slitna huset revs1958 då tomtmarken behövdes för bygget av Silvanum.
Det ursprungliga värdshuset byggdes 1888 av träi två våningar och vindsvåning på denplats där bondgården Strömdalen tidigare legat.Runt framsidan och ena gaveln fanns veranda för sommarservering,i parken låg två kägelbanor och en musikpaviljong(som revs i början av 1950-talet). Huset brann 1894, ochåret därpå invigdes en ny byggnad med annan utformning,ritat av arkitekten Hugo Rahm. I nedre våningen inreddes en stor matsalmed estrad, en väggmålning av målarmästareBylander med de fyra årstiderna som motiv prydde salen.Byggnaden såldes 1898 av Strömdalens VärdshusAB till Zetterströms Vinhandel AB och arrenderades av olika källarmästare,däribland Carl Johan Berglund, tills den såldes 1904. FrånGästrikland 1991-1992; Sterner, J: Gatunamn och Gävlehistoria(Från Gästrikland 1997); Sjöström, V, medflera: Minns du det än.