Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strumpbyxan 50 år

tider som dessa bör man söka det positiva. Tog därför fram Doris Flexners ”The Optimists Guide to History” skriven 1995. Hon drar fram mängder av uppfinningar, upptäckter, freder, reformer, konstverk och skapande personer. Det finns också en pessimistens guide till historien, med krig, katastrofer och fiaskon. Tänkvärt nog börjar båda böckerna med universums uppkomst och inte oväntat är pessimistboken hundra sidor tjockare.

Ryska revolutionen finns i pessimistboken medan Berlinmurens fall är en viktig punkt i optimistboken. Som amerikanska tar Flexner upp rader av tillägg till konstitutionen och idoler inom amerikansk fotboll och basket. Tideräkningen baseras på Kristi födelse, men Jesus själv inte med, nog för att religion kan ses som både ont och gott.

Bland allt positivt finns hjulet, bronset, glassen (Kina för fyra tusen år sedan), siffran noll, kinin, tandborsten, toalettpapperet. Mer än halva boken gäller 1800-talet och framåt, med innovationer som ångloket, cykeln, korsordet, ”banana split”, penicillin, datorn och strumpbyxan, den senare kom för 50 år sedan, 1959, och enligt Flexner ”just in time, the miniskirt is just around the corner”.

Vad har Norden bidragit med? Vikingarna finns med i optimistboken, inte som plundrare utan som bosättare på en rad atlantiska öar. Astronomen Tycho Brahe fanns i Skåne, men det var danskt då. Danmark har också atomfysikern Niels Bohr. Norge har gemets uppfinnare Johan van Vaaler, polarforskaren Roald Amundsen och Nansen, den senare mest för sina humanitära insatser. Finland noteras för att som första land i Europa ge kvinnlig rösträtt.

För svensk del nämns Scheele för att han undersökte grafiten som andra gjort blyertspennan av. Drottning Kristina lockade Descartes till Stockholm. Filosofen såg Sverige som ett land av sten och is, blev förkyld och dog. ”Han borde ha stannat i sängen”, noterar Flexner. För 1921 noteras att Sverige avskaffar dödsstraffet.

Linné är inte med, däremot att Wallance och Darwin först presenterade sina idéer kring ärftlighetsläran inför Linnesällskapet i London 1858. Folke Bernadotte finns bland många namn i Mellanöstern. Den svensk som ägnas särklassigt mest utrymme är Raoul Wallenberg, som beskrivs som en av 1900-talets största humanister.

Boken avslutas med en förhoppning om att vätekraften ska ge en framtida miljövänlig energiförsörjning, men den näst sista positiva noteringen gällde att Österrike, Sverige och Finland blev nya medlemmar i EU, enligt författarinnan alltså en stor sak.

HANS LINDBLAD

krönikör