Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenter möts på ett nytt sätt

Vad händer när fabrikerna tystnar?

Den frågan genomsyrar högskolans nya kurs i upplevelseekonomi.

– När Norrsundet och Ericsson lägger ner inträder ett chocktillstånd. I det postindustriella samhället krävs ett nytt tankesätt, säger initiativtagaren Lasse Ekstrand.

Annons

Regionen har länge präglats av personalkrävande och stora industrier. Men när fabriker rationaliserar eller läggs ner väcks frågan: Vad kommer sen?

– Vi går mot en industri utan skorstenar. Den kräver att vi ställer andra frågor och pratar om andra saker istället för att bara tänka i termer av anställning, säger Lasse Ekstrand.

Kursen ”Upplevelseekonomi 15 poäng” ges på halvfart med start i april. Målgruppen är alla som är nyfikna – oavsett om man redan jobbar inom någon upplevelsenäring eller inte.

– Jag ser kursen som en trojansk häst som kan föra in en nytt tänkande på högskolan. De stora industrierna kastar en skugga även över oss, säger Lasse Ekstrand.

Att en deltävling i melodifestivalen har ägt rum i Göransson arena är ett tecken i tiden. Furuviksparkens verksamhet och arrangemangen i Läkerol Arena är också exempel på närliggande upplevelsenäringar.

– Men vi vill även gå utöver evenemang och se hur man kan tänka nytt kring det man redan gör. Fonus använder redan begreppet upplevelsebegravning för att ta ett exempel, säger Lasse Ekstrand.

Omkring 30 studenter beräknas få plats på kursen. Eftersom läraren vill leva som han lär ska han försöka hitta nya former för undervisning och examination.

– Istället för traditionella föreläsningar erbjuder vi mötesplatser för samtal. Jag hoppas att vi får en riktigt brokig blandning studenter, då kan det bli otroligt bra, säger Lasse Ekstrand.