Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenter vill ha universitetsexamen

Hans Backman, FP, och Lars Beckman, M, sätter punkt i debatten om Högskolan.

Det är mycket glädjande att rektorn för Högskolan i Gävle (HiG) i en debattartikel i GD den 10/1 äntligen gett sig in i den viktiga debatten om ett framtida samarbete med Uppsala Universitet.

Det är dock olyckligt att Johansson verkar ha uppfattningen att allt är bra som det är och därför inte svarar på frågan om vad Gävleborgs län skulle kunna tjäna på om HiG inledde ett samarbete med, eller blev en del av, Uppsala Universitet.

Gävleborg är det enda länet i Norrland som inte har något universitet vilket vi anser är djupt olyckligt. Ett samarbete skulle skapa ett stort universitet, som tack vare storleken skulle vara attraktivt och stå starkt i jämförelse med landets övriga alternativ. Vi anser därför att ett stort universitet vore en fördel både för medarbetarna men framförallt för studenterna.

Studenter föredrar ofta en examen från ett universitet framför en examen från en högskola och det kan knappast vara okänt för högskoleledningen i Gävle att det finns ett antal studenter som läser en del av sin utbildning i Gävle för att sedan avsluta sin utbildning vid ett universitet.

Högskolan i Gävle placerar sig på en elfte plats över antalet förstahandssökande, vilket är ett mått på hur attraktiv en högskola är. I ett pressmeddelande den 20 april säger Andreas Sandberg, Verket för Högskoleservice, följande angående intagningen till hösten 2011: ”Det är de stora lärosätena som dominerar, främst beroende på att det är där som många av de eftertraktade specialistutbildningarna finns.”

Det är viktigt att högskolor och universitet samarbetar med näringslivet. Johansson menar att HiG samarbetar med ett flertal av länets företag i sin debattartikel.

En rapport som presenterades av Företagarna visar dock att endast 17 procent av småföretagarna runt om i Gävleborg har haft kontakt med högskolan. Inte ens tio procent har regelbunden kontakt.

Johansson nämner att HiG samarbetar med skogsindustrin genom ett skogsindustriellt kluster som bildades 2010. På HiG’s hemsida står: ”Hittills har några möten med företrädare för skogsindustrin inom länet ägt rum. Syftet med dessa träffar har varit att knyta kontakter och hitta en gemensam syn på hur ett samarbete kan utvecklas.”

Om det kallas samarbete att under 1 – 2 års tid träffa företrädare ett par gånger, kan vi helt klart konstatera att vi har olika syn på vad samarbete är för något.

Det vore konstruktivt om rektorn för Högskolan i Gävle skulle förklara vad länets blivande och nuvarande studenter tjänar på att inte få tillgång till en utbildning inom ramen för att den verksamhet som idag drivs i Gävle skulle bli en del av Uppsala Universitet.

Men det kan också vara så att rektorn har rätt i att det vore bättre att fortsätta vara en högskola i nuvarande form. Men för att få klarlagt vilket av alternativen som är bäst är det önskvärt att Högskolan i Gävle använder sig av den möjlighet som nu finns till för att objektivt och förutsättningslöst utreda fördelar och nackdelar till ett sammangående med i första hand Uppsala Universitet.

Att inte göra det är enligt vår mening ansvarslöst mot studenterna och hela länet och det faller ett mycket tungt ansvar på ledningen om den strategi man har skulle misslyckas eftersom verkligheten är den att studenterna väljer de Universitet och Högskolor man anser bedriver bäst verksamhet.

Vi kan också notera att vissa debattörer tycker det är viktigare med en lokal rektor och lokal ledningsgrupp på Högskolan i Gävle istället för att länets studenter får tillgång till en bättre utbildning.

För oss är det viktiga att verka för att medborgarna i Gävleborg får tillgång till en så bra utbildning som det är möjligt.

Lars Beckman, M

Hans Backman, FP

Riksdagsledamöter

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel