Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stulet gods hittades hos skrothandlare

Företaget Lindberg & Sons stulna mässingsspån ska ha sålts till en konkurrerande skrothandlare i Gävle.

– En seriös handlare köper inte mässingsspån i de här mängderna av privatpersoner, säger vice vd Felix Lindberg, som fick tillbaka en del av sin mässing under gårdagens razzia.

Känslorna är upprörda när Gefle Dagblad kommer till industriområdet på förmiddagen. Polisen håller på att avsluta tillslaget mot skrothandlaren.

En lastmaskin kommer körande med 700 kilo mässingsspån på gafflarna och en del kabelskrot. Med största sannolikhet stulet från Lindberg & Sons skrotupplag i Forsbacka i förrgår kväll.

Godsets värde uppskattas till cirka 40 000 kronor.

– Att det är mitt vet jag genom att det rör sig om mässingsspån och en unik kabelkvalitet. Men över hälften saknas. Totalt stals minst två ton spån. Tjuvarna övergav en bil som var parkerad och flydde i panik i den andra, som också var tungt lastad, innan polisen hann dit, säger Felix Lindberg.

Förra helgen drabbades en konkurrent till honom av aluminiumstöld.

– Måndagen efter satte han sig utanför den här skrothandlaren och spanade. Mycket riktigt dök tjuvarna upp för att sälja hans stulna aluminium, säger Felix Lindberg.

Även då kom polisen dit och säkrade godset.

När konkurrenten fick höra om skrotstölden från Lindbergs drog han i går morse ut och ”spanade” på nytt utanför den misstänkta skrothandlaren.

– Han såg de två tungt lastade bilarna köra in. Han dokumenterade sedan med sin kamera hur de diskuterade och backade in bilen i industrifastigheten, sedan larmade han polisen.

Bilderna är överlämnade till polisen.

Gefle Dagblad fick en pratstund med företagaren som köpt mässingen.

– Vi är oskyldiga i det här läget. Om det skulle visa sig vara stulet måste polisen få göra sin utredning. Ord står mot ord. Vi begär alltid legitimation när vi köper skrot av privatpersoner, säger handlaren.

Han säger sig själv vara drabbad av stölder.

– Två gånger här i Gävle. Vi är alla offer i den här branschen.

Felix Lindberg påpekar att handlaren inte är ansluten till någon av branschorganisationerna i vilka han själv sitter som styrelseledamot, Återvinningsindustrierna och Svenska Järn, som är snabba med mejl-utskick när medlemmar drabbas av stöld.

Han anser inte att det räcker med legitimationskontroll.

– En privatperson kan inte sälja 700 kilo mässingsspån och 100-tals kilo kabel – om de inte har väldigt mycket mässing, en svarvmaskin, tre års fritid och hittar kabeln i skogen. En seriös handlare köper inte av privatpersoner om dessa inte kan visa dokument på skrotets ursprung, säger Felix Lindberg.