Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stureplansvetenskap?!

Sofi Fahrmans debutroman handlar om 21-åriga Elsa som precis flyttat till Stockholm efter fyra månader i New York. Ganska snart bestämmer hon sig för att starta Sveriges bästa modeblogg, och i raketfart lyckas hon etablera sig bland modeeliten.

Det finna många anledningar till att en bok kan vara bra, men om du är ute efter ett stycke storslagen litteratur så ska du inte satsa på Elsas mode.

På sätt och vis är den chick lit när det är som allra sämst, språkligt medelmåttig och supersexistisk, men den är dessutom slarvigt redigerad och alldeles för hastigt korrekturläst, vilket man inte ska kunna komma undan med bara för att målgruppen består av unga kvinnor.

Det går alldeles utmärkt att uppnå en rimlig litterär nivå trots att man skriver om överanalyserande lantisbruttor som flyttar till storstan i jakt på den perfekta killen och ett glamouröst arbete i mediebranschen.

Men fasiken vilken totally divine guilty pleasure det är! Sofi Fahrman, journalist och modebloggare, namedroppar som en galning och jag kan inte få nog. För att kunna tillgodogöra sig allt krävs dock en viss förförståelse, som jag tror att de flesta inte har. Du bör ha koll på de största modebloggarna och hur de känner varandra samt inneha hyfsade kunskaper i, ja, Stureplansvetenskap kan vi väl kalla det.

Jag tycker faktiskt att Fahrman hade kunnat anta en ännu mer exkluderande ton och till exempel hoppat över att förklara vem Julia Restoin Roitfeld är och vad Gubbrummet är för ställe.

Elsas mode handlar om en värld som är otillgänglig för de flesta och den känslan skulle förstärkas om texten var mindre pedagogisk.

Om man inte förstår så får man väl googla, men nu kommer hela tiden en förklaring i meningen efter, och det blir lite som en allt för publikfriande amerikansk film som utan undantag svarar på den fråga man ställt till personen bredvid i soffan mindre än två sekunder efter att man avslutat meningen.

Det går så klart även att läsa boken som en rent fiktiv roman, den kan säkert tjäna som underhållande och lättsmält tidsfördriv även för den oinvigda. Men framför allt är Elsas mode en träffsäker dokumentation av en egentligen ganska bisarr subkultur, och det skulle inte förvåna mig om den blir kultförklarad i framtiden.

Jag tänker i alla fall spara mitt recensionsexemplar på ett säkert ställe.

... framför allt är det en träffsäker dokumentation av en ganska bisarr subkultur...skulle inte förvåna mig om den blir kultförklarad i framtiden...