Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stuveripensionärer träffades på jullunch

GÄVLE Julskinka, sill och lax låg på tallrikarna när 34 pensionerade stuveriarbetare slog sig ner vid borden för den årliga jullunchen i går.

- Goddag, pensionärer.
Hans-Olov Carlqvist, huvudskyddsombud och vaktmästare på stuveriet, hälsade sina pensionerade arbetskamrater välkomna.
Hans-Olov har ordnat julfesten varje år, och initiativet till den tog han för 17 år sedan tillsammans med Erik Sandberg, numera en av de inbjudna pensionärerna.
- Vi gick upp till chefens kontor och frågade, och han sa ja, berättar Hans-Olov.

Tidigare hade bara företagets anställda bjudits på julfest, men Erik och Hans-Olov tyckte att man skulle komma ihåg de som pensionerats också. Inte bara med en blomma som dittills, och det har uppskattats genom åren.
- Det är roligt att få träffa alla gamla kamrater, säger Erik.
Han har arbetat i 35 år som stuveriarbetare och bara missat en jullunch sedan han fick pension för fem år sedan. Även Gunnar Larsson har varit pensionär i fem år, och han tycker också om julluncherna.
- Det viktigaste är att de som jobbar nu och de som jobbat förut får träffas. Mycket förändras, säger han.

Erik tror att kamratskapen bland stuveriarbetarna var starkare förr. Han berättar att man ofta åkte buss ihop både till och från jobbet, och det gjorde att de hann med att umgås utanför arbetstiden. I dag åker de flesta i varsin bil och har bråttom hem. De svetsas inte ihop som gäng lika bra, tror Erik.
Det blir förstås en hel del prat om hur båtarna lossades förr. Men det blir inte enbart gamla minnen mellan silltuggorna.

- Det blir mycket om krämpor och hur vi mår, och vad vi gör nuförtiden, säger Gunnar.
Just krämpor är anledningen till att inte alla som bjudits haft möjlighet att komma. Även Hans-Olov, som fyller 61 i vår, börjar känna att åldern gör sig påmind. Årets julfest kan vara den sista han ordnar.
- Någon given kronprins som tar över finns det inte, säger han.

Det talas om en festkommitté, men Hans-Olov är osäker på hur det går med den.
Erik tycker det vore synd om det inte blir någon mer julfest, men han är optimistisk.
- Det kan hända att någon tar över, säger han.

Karin Forslund