Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styrt pyssel

Annons

Annika Strömbergs största problem är att hon är så oerhört rädd för att bli missförstådd. Varje målning i utställningen på Galleri Elixir har en tillhörande dikt som är helt överflödig för förståelsen av verket. Eller varje dikt har, helt i onödan, en tillhörande målning.

Konstnären verkar vilja styra vartenda intryck och lämnar således inget som helst utrymme för tolkning. Tid för djupare reflektion ges bara under den tid det tar att flytta blicken från målningarna till häftet med de tillhörande dikterna.

Som körsbäret på grädden på moset har verken också tilldelats varsitt, inte direkt implicit, namn.

Motiven är många och samlingen känns splittrad. Allra mest malplacerad framstår ”Min inre storm”, som med sitt glitter och sina pastellfärger snarare påminner om något slags pyssel än ett konstnärligt verk.

Strömberg har nått, ignorerat och passerat den punkt då hon borde ha valt att lägga fokus på antingen måleri eller diktning.

I stället har hon klämt in sjutton målningar ackompanjerade av lika många dikter i ett relativt litet galleri, vilket blir aningen, how shall I put it, mastigt.

Tina Hemmingsson