Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Subventionera inte flyget

Vi står mitt i en klimatkris. Samtidigt låter vi en utav våra största klimatbovar, flyget, slippa undan både moms på utrikesavgångar, energiskatt och koldioxidskatt. Det är dags för flyget att börja betala för sig. Det tycker majoriteten av svenska folket, enligt en Sifo-undersökning beställd av Naturskyddsföreningen.

Vi har nåtts av skrämmande rapporter om rekordvärme i Arktis och döda korallrev. Nu måste vi göra allt för att minska utsläppen, och flyget är en av våra största bovar. Regeringen väntas komma med ett förslag på en klimatskatt på flyget och vi frågade svenska folket i en Sifo-undersökning om hur de ställer sig till en sådan skatt. Resultatet var tydligt, 73 procent var positiva.

Stödet är starkt bland sympatisörer av alla våra riksdagspartier och bland både storstadsbor, småstadsbor och bland människor på landsbygden.

Svenska folket efterfrågar tydligt verkningsfulla klimatåtgärder från politiken. Den som orsakar klimatutsläpp ska betala, och nu måste det bli ett slut på subventionerna till det klimatskadliga flyget.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsförenngen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare