Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sulo och Billy har en låt ihop

Här i Skutskär föds en ny singel vars båda låtar också ska ingå i ett kombinerat bok/cd-albumprojekt med utgivning i höst.

Sound Control Studios fick på fredagen besök av musikern Sören "Sulo" Karlsson, mest känd för sin tid som sångare och låtskrivare i grupperna The Bitter Twins och The Diamond Dogs. Han är också leverantör av material åt Kikki Danielsson, Louise Hoffsten och har ett flitigt samarbete med sångerskan Idde Schultz.

Nu handlar det om något helt annat. Nämligen resultatet av en åttadagars tripp i England tillsammans med journalisten och författaren Petter Karlsson.

– Petter skrev boken "Drömelvan" på 90-talet, sedan han rest runt och träffat just elva fotbollslegendarer och personliga favoriter. En lysande idé som jag föreslog att vi skulle överföra på möten med elva gamla rockstjärnor. Det blev visst tolv...

Sulo och Petter gjorde slag i saken och fick sig till livs avslöjanden och smått otroliga historier från rockens värld. Dessa kommer alltså i bokform i höst och titeln är "Keep Yourself Alive".

Samtidigt under resans gång i England gjorde Sulo inspelningar tillsammans med de medverkande artisterna. Nya versioner av deras mest kända låtar. Kultrockikonen Robert Wyatt från Soft Machine bidrog exempelvis med ett helt nyskrivet spår, exklusivt för soundtracket till boken.

– Wyatt förlamades från midjan och nedåt sedan han ramlat ut från ett fönster en gång i tiden. Men han övergav inte musikkarriären och var faktiskt den ende av alla de dussinet artister vi träffade som sa att han inte använt narkotiska preparat. Däremot gillar han att bli full, "very drunk in fact", berättar Sulo.

Ett annat spännande möte var med gamle Clash-medlemmen Terry Chimes, som numera jobbar som kiropraktor! och den i rockmyllan grävande svenskduon kunde konstatera att ryktet om att Tom Robinson gått från gay till straight är sant.

– Jodå, han gifte ju sig med en kvinna redan på 70-talet och jag fick nöjet att göra en nyinspelning av "2-4-6-8 Motorway" tillsammans med denne legendar. Wilco Johnson från gamla Dr Feelgood var en annan höjdare. Vi gjorde deras jättehit "Roxette".

Andra frågor som Sulo och Petter ville ha besvarade var: Vad hände egentligen med de där profilerna i Iron Maiden (Dennis Stratton), Pretenders, Genesis (Steve Hackett), Eddie & The Hot Rods och Squeeze (Paul Carrack) och som alla minns, men ingen riktigt längre har koll på – vad gör de i dag? Hur blev livet? Hur skrev de sina hits? Hur mycket knark tog de? Hur många groupies hade de? Vad kan de nuförtiden berätta om det som en gång var hemligt?

I höst ges svaret i Petter Karlssons bok. Han har gjort biografierna av bland andra Sven-Bertil Taube och Janne Schaffer, så det torde bli ytterst intressant läsning för en rockdiggare.

Att Sulo hamnade i Skutskär har sin förklaring. Där bor numera en annan av hans rockidoler, nämligen gitarristen Billy Bremner från Rockpile. Tillsammans med Kenneth Skoglund är de båda i färd med en singel som ska heta "Poor Poor Heart" där även basisten Jocke Arnell och trummisen Mats Forsberg från likaledes skivaktuella The Refreshments är med och kompar.

– Singeln kommer troligtvis ut före boken och det bifogade cd-albumet. säger Sulo.

Vi väntar med spänning.