Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supersadel till Best In Show i nya Högbospelen

En ny revolutionerande sadel värd cirka 55 000 kronor är det sponsrade totalpriset till det ekipage som blir Best In Show när Högbospelen startar nästa onsdag för 16:e året. I år som ett 5-dagarsmeeting av kolossalformat.

Annons

Det är ryttare och häst tillsammans som får poäng för sina placeringar i den spännande jakten om det värdefulla meetingpriset, en nykomponerad specialsadel till det ekipage som blir Best In Show.

En ny patenterad sadel, S1, med två överlappade och fjädrande bommar som fungerar som stötdämpning när hästen landar efter hinder. Sadelns revolutionära drag framkommer både vid markarbete och vid hoppning.

Sponsorerna Christina och Gunilla Elson berättar:

– Hästen blir allt kortare, starkare och livligare. S1 är en kort sadel som ger stor frihet till hästens rygg. Sadeln placerar ryttaren längre fram och flyttar dess tyngdpunkt minst 5 cm framåt. För ryttaren minskar detta kraften från hästens påskjut när den hoppar av. Vid landningen minskar trycket från ryttaren på hästens bogar tack vare stötdämpningen, som reducerar viktpåverkan på hästens rygg med cirka 30 – 50 procent.

Christina och Gunilla har sin ryttarstuga på plats i Högbo med en egen sadelavdelning på marknadsgatan, som en av fyra ridsportbutiker.

– Vi är först i Sverige med att sponsra med den nya supersadeln som meetingpris. Det kommer även finnas möjlighet för ryttare och hästar att prova sadeln på tävlingen.

Tävlingsgeneralen Sanna Malmström har ansökt hos ridsportförbundet om ett av klubben nygjort poängsystem på ekipagen för de 17 klassernas placeringar tagna över minst två dagar i högst en klass per dag.

– Även ekipagen i mellanklasserna ska ha chans på priset, anser hon.

– Ja, alla deltagarna ska ha en chans, det var därför vi ställde upp på klubbens förslag till meetingpris, understryker Christina och Gunilla, som även har webshop.

Kvinnotrion berättar leende om idén:

– Efter varje klass kommer en nyuträknad aktuell ställning och ryttaren i det ledande ekipaget får rida med en armbindel med texten ”Leading Rider Best In Show”.

– Nytt för i år är meetingpris även till bästa unghäst, samt som vanligt ett till bästa junior/young rider respektive bästa senior, utöver ”Ryttarstugan Best In Show”, sponsrade av de övriga ridsportbutikerna på tävlingen, berättar Sanna.

Högbo ridklubbs stora nationella hästhoppningar utomhus har fler anmälda ekipage än förra året och därmed fler starter, 1100.

Tre lokala ryttare är anmälda i 1.50: Gävles Leif Hall samt Tierparna Rebecca Milton och Johanna Melin.

Det största hemmahoppet är förstås hoppinstruktören Cecilia ”Cissi” Hansson. De utifrån mest nämnvärda är bröderna Pontus och Marcus Westergren, John Hickey samt Stina Lillje.

Traditionsenligt börjar meetinget med en regional klass i 1.10, som brukar gå på torsdagen, men som är flyttad till onsdagen på grund av de stora startfälten.

• Finns det fler nyheter i nya Högbospelen, Sanna?

– Ja. Framhoppningsbanan är nypreparerad för att hålla samma kvalitet som tävlingsbanan. Vi har en ny logga, som även är tryck på rosetterna och på vinnartäckena. Vi kommer att uppskatta funktionärerna med t-shirtar. Vi kommer att servera bättre mat i kafeterian och ute säljer vi hamburgare, kulglass och långa remmar.

Annons