Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surin Tami får inte stanna – och inte komma tillbaka på ett år

Han fick beslut om utvisning i januari, men överklagade.
Nu måste han ändå lämna Sverige – trots att hans ärende fortfarande utreds.
Och det ska gå snabbt, redan på tisdagen måste han visa upp en flygbiljett.

Se även klippet med Surin Tami där han berätta om känslorna kring beslutet om utvisning.

GD har vid flera tillfällen berättat om Surin Tami. I februari hotades han med utvisning eftersom han hade tjänat för lite pengar. Det berodde på att han läste svenska på SFI samtidigt som han jobbade halvtid på sin mosters restaurang.

Trots protester från hundratals sandvikenbor och en överklagan till migrationsverket stod beslutet fast. Den 19 februari skulle Surin Tami lämna landet, men så blev det inte.

Hans juridiska ombud, Tryggve Emstedt överklagade och skickade in en ny ansökan om uppehållstillstånd, den här gången på grund av närstående. Det vill säga på grund av att Surin Tami har en flickvän som han bor tillsammans med.

– Överklagan har vi fått bekräftelse på att den ligger hos förvaltningsrätten. Jag hoppas även att migrationsverket tar den nya ansökan på allvar och utreder anknytningen, säger Tryggve Emstedt.

Trots en överklagan och en ny ansökan valde migrationsverket ändå att vidta åtgärder och belade Surin Tami med återreseförbud. Det betyder att om han lämnar Sverige så får han inte resa tillbaka på ett år.

Aluma Sam, Surin Tamis moster säger att han måste visa upp en flygbiljett för migrationsverket senast klockan två på tisdagen.

– De sa att han måste lämna Sverige. Jag fattar ingenting, vi sade till migrationsverket att han tjänade tillräckligt mycket. De sade samma sak som förra gången, att han måste åka så fort som möjligt. Vi frågade om det kunde vänta till april, men absolut inte. De vill se biljetten senaste klockan två i dag (tisdag).

Tryggve Emstedt är inte nöjd med myndighetens agerande mot Surin Tami och menar att det är direkt felaktigt.

– Migrationsverket tjatar och stressar honom trots att det ligger som ett nytt ärende och han har rätt att byta spår och söka av annan anledning. Men de stressar att han ska visa upp en biljett som visar när han ska lämna landet. Jag tycker att det är oerhört fult från deras sida och direkt felaktigt.

Tryggve Emstedt menar att myndigheten borde göra som i andra fall och ligga lågt tills ärendet är utrett, något som andra enheter brukar göra.

– Migrationsverket i Sandviken verkar köra sin egen linje. De är som bålgetingar.

Jörgen Ekdal är enhetschef på migrationsverket i Sandviken. Han kan inte uttala sig om enskilda fall och det är inte heller på hans enhet som besluten tas. I Sandviken jobbar man med stödjande verksamhet till dem som fått beslut om avvisning. Men Jörgen Ekdal säger att när det finns ett beslut om avvisning och det vunnit laga kraft så gäller det.

– Om man inte åker inom den tidsfrist som man har på sig, så får man det återreseförbud som sagts och det är inget beslut som utgår från någon bedömning. Det sker automatiskt. Det faktumet är man noga med att informera om i de samtal som man har.

GD har sökt Hans Bouveng, chef för migrationsverkets tillståndsprövningsenheten i Uppsala, där besluten om Surin Tamis uppehållstillstånd tas.