Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surin utvisas för att han tjänat för lite pengar

Han har jobbat som kock i Sandviken i sex år.
Nu vill Migrationsverket utvisa Surin, trots att han har inkomst och bostad.
– Jag har många sådana här fall och ser hur dåligt den här lagen fungerar, säger Tryggve Emstedt, juridiskt ombud.

Läs mer: Ammar är kroppsbyggaren som flydder från kriget

Surin Tami jobbar som kock på restaurangen Kaow Thai på Hyttgatan i Sandviken. Det har han gjort sedan maj 2015 och innan dess lagade han mat i thaimatsvagnen vid Willys. Under hela sin tid i Sverige har han haft jobb, lön och bostad.

Under sina första två år jobbade han dock halvtid för att få tid till sina svenskastudier på SFI. Det är också därför som Migrationsverket nu utvisar honom.

Under de två åren tjänade han helt enkelt för lite pengar för att nu få stanna kvar i landet.

– Det är jättetråkigt, jag vill inte åka, jag vill stanna här. Vad ska jag göra om jag måste åka tillbaka? säger Surin Tami.

Under sina sex år i Sandviken har han hunnit skapat ett liv, en vardag med jobb, lägenhet och flickvän. Men allt det rycks undan nästa vecka.

Den 19 februari måste han lämna landet, annars riskerar han att få återreseförbud. Surin Tamis juridiska ombud räds inte orden när han beskriver den regel som ligger till grund för utvisningen.

– Jag vet inte var de hittar de här vansinneskonsulterna. Folk måste åka till sina hemländer för att de inte uppfyllt (inkomst) regler under en viss period. Han har inte fått tillräckligt med lön under en viss tid. Då vill de inte ge honom uppehållstillstånd, trots att han har bra lön nu, säger Tryggve Emstedt.

Läs mer: Ny Facebookgrupp ger Surin stort stöd - rasar mot beslutet

Det är inte första gången han företräder någon som ska utvisas på grund av för låg inkomst.

– Jag har många sådana här fall och ser hur dåligt den här lagen fungerar. Under vissa perioder har han (Surin Tami) tjänat för lite. Man kan tycka att de tittar för mycket i backspegeln och för lite framåt. Man tycker att de kunde lösa det med ett tillfälligt uppehållstillstånd i ett år. Att de får se att det fungerar under det här året. Det är en lämplig medelväg.

Den lag som gör att Surin Tami nu måste lämna landet kräver att han under hela sin tid i Sverige måste ha tjänat minst 13 000 kronor i månaden. Det kravet uppfylldes inte eftersom att han under två år jobbade deltid för att hinna med sina studier.

– Det är försörjningskravet för att uppfylla kriterierna, säger Hans Bouveng, chef för migrationsverkets tillståndsprövningsenhet i Uppsala.

Han kan inte uttala sig i enskilda fall, men förstår kritiken om att det är en trubbig lag. Men han säger samtidigt att han förstår lagstiftarnas intentioner med att en minimilön ska finnas.

– Grundskälet till lagen om arbetstillstånd är att det fanns ett behov av arbetskraftsinvandring. Sedan märkte man att det exploaterades och då satte man miniminivåerna som ett skydd för individerna för att inte människor ska exploateras. Jag kan förstå att det uppstår trubbel, men vi försöker vara väldigt tydliga med de regler som gäller.

Vad än lagen säger så ställer utvisningen inte bara till det för Surin Tami. Hans chef tillika moster, Aluma Sam, målar upp en dyster bild om hennes kock måste lämna landet.

– Det blir svart, jag måste nog stänga. Jag kan inte hitta någon som kan laga thaimat lika bra som Surin.

Även sandvikenborna har engagerat sig i den thailändska kockens öde. Flera hundra personer har skrivit under en namninsamling för att Surin ska få stanna, något som har rört honom.

– Jag tycker att det är jättebra att folk har skrivit under, jag vill tacka dem.

Äntligen – nu finns Gefle Dagblad som app! Ladda ner här, till Iphone eller till Android!