Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Suzanne Osten tilldelas Stig Dagermanpriset

Dramatikern och författaren Suzanne Osten blir den tjugonde mottagaren av Stig Dagermanpriset för "sitt epokgörande arbete där barnteatern är en konstart i egen rätt".
– Det är otroligt hedrande. Jag har till min glädje läst allting av Stig Dagerman, säger Suzanne Osten.

Osten sällar sig i och med denna utnämning till en nu diger skara människor, organisationer och grupper som fått priset som bär Älvkarlebysonens namn. Stig Dagermanpriset delas ut till "den, de eller den organisation som i Stig Dagermans andra verkar för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet".

– Vilka föregångare jag haft! Jag ser porträttet på den första pristagaren, John Hron, här i Stig Dagermanrummet och tänker på det civilkuraget han visade. Det är många spännande personer som till exempel journalisten Gitta Sereny och flera andra kollegor som fått det tidigare, säger Suzanne Osten.

Suzanne Osten föddes 1944 i Stockholm och grundade 1975 Unga Klara teater, där hon verkade som regissör och konstnärlig ledare fram till förra året. Genom åren har hon skrivit böcker, pjäser och filmmanus och fått flera utmärkelser för sitt arbete. Förra året utsågs hon till Sveriges första barnfilmsambassadör för Svenska Filminstitutet.

Att hon får Stig Dagermanpriset kanske inte är så konstigt eftersom hon läst allt han skrivit och menar att det påverkat hennes skapande.

– Hans barnperspektiv har nog betytt mycket för mitt jobb. Jag hade en häftig ungdomsperiod då jag läste allt av honom, och senare har jag återkommit till hans politiska böcker. Det var väldigt starka texter, han beskriver ju liv i text. Jag har fått en väldigt stark förnimmelse av Sveriges landsbygd från honom. Han förenade både det lokala och det större perspektivet.

Varför tror du att just du får Stig Dagermanpriset?

– Enligt motiveringen får jag det för mitt epokgörande arbete inom barnteater, och det tycker jag att jag gjort också. Jag har varit konsekvent och hållit på länge med att höja statusen för kultur för barn och visat hur viktiga våra första tio levnadsår är.

Bengt Söderhäll, som sitter i prisjuryn för Stig Dagermanpriset, bekräftar att det är just hennes arbete med kultur för de yngre som gjort henne till en mottagare av utmärkelsen.

– Hon är en självklar pristagare med sitt epokgörande arbete inom barnteatern, i Stig Dagermans författarskap finns ju ett barnperspektiv. Hon har en grundläggande demokratisk hållning inom barnteater framför allt, men även i kulturen och samhället i stort, säger Bengt Söderhäll.

Priset kommer att delas ut den 31 maj på Laxön i Älvkarleby och prissumman är på 50 000 kronor.