Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svalt intresse för EMU-cirklar

GÄVLE
Väljarna har ett lågt intresse för EMU och euron. I alla fall att döma av det låga intresset att läsa studiecirklar.

Annons
I Gävle är det bra fart på ABF:s kurser medan Studiefrämjandet och Medborgarskolan helt saknar en efterfrågan.

Ingen rusch

Inget studieförbund har lyckats med konststycket att locka allmänheten.
- Folk lyssnar nog mer på debatter på tv och bildar sig en uppfattning, tror Anna-Lena Hellman vid Studiefrämjandet.
GD:s granskning av de sex vanligaste studieförbunden visar att det är långt ifrån någon rusch nu när det närmar sig folkomröstningen den 14 september.
Detta trots att frågan sägs vara svår att sätta sig in i och att man därför kanske är i större behov av vägledning och diskussion.
En hel del av det speciellt framtagna materialet till de tänkta kurserna blir nu istället liggande.
Vid TBV, tjänstemännens bildningsverksamhet, verkar inte ens medlemsorganisationerna vara intresserade. Där ingår ändå stora fackliga organisationer som kommunaltjänstemännen och handelstjänstemännen.
- Vi vet att det har varit stort intresse för TBV:s EMU-kurser på annat håll, som i Östersund. Det kanske är ett lokalt fenomen med det svaga intresset här, funderar Maria Hemingsson.

ABF nöjd
Arbetarnas bildningsförbund, ABF verkar däremot ha lyckats mobilisera sina medlemsorganisationer. Räknat från våren och fram till valdagen ska man ha genomfört drygt 60 studiecirklar i länet, säger Åke Söderman. Han är förstås nöjd med antalet cirklar, även om det är svårt att locka allmänheten. Mest är det föreningar inom arbetarrörelsen som gått i "cirklar".
Vuxenskolan och Nykterhetsrörelsens studieförbund NBV har också ett par studiecirklar igång med medlemsorganisationer.
Men liksom ABF och Studiefrämjandet så satsar man också en hel del på att nå ut med information via debatter och föreläsningar.
- Föreläsningarna har varit välbesökta. Så folk är ju intresserade. Det är hemskt viktigt, tycker Ann-Helene Persson vid Vuxenskolan.
MATTIAS JONSSON