Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svalt intresse för polisernas lokalförslag

SANDVIKENÄn så länge tycks intresset svalt för det förslag som poliser i Sandviken tagit fram för att lösa problem som organisationen brottas med.

Häktet skulle få större lokaler, Sandvikens tingsrätt räddas och pengar sparas, tror poliserna bakom idén. Gefle Dagblad berättade i går om förslaget som skickats till berörda parter, däribland Sandvikens kommun och polisstyrelsen.
Länspolismästare Ulf Möller säger att han ännu inte sett förslaget.
- Därför vill jag inte kommentera det. Men det blir ett förslag vi får titta på bland andra. Det finns andra saker som föreslagits, säger han.
Han säger att polisen under hösten haft en konsult som tittat på hur polisens lokaler i Gävle används.
- Efter nyår ska vi se över lokalerna i Gävle. Det finns redan tre olika förslag, men jag kan inte redogöra för dem eftersom personalen inte har informerats än, säger Ulf Möller.
Förslaget, som tagits fram av polisinspektör Hans Odén vid Sandvikenpolisen, bygger huvudsakligen på att polisens tekniska avdelning flyttas från Gävle till Sandviken, där det finns ett helt outnyttjat våningsplan i polishuset.
I Gävle skulle det då skapas välbehövliga lokaler till häktet. Den andra delen i förslaget skulle rädda Sandvikens tingsrätt, tror Hans Odén. En tunnelförbindelse som finns mellan arrest och tingsrätt, ett kanske unikt förhållande, är en lämplig förutsättning för att inrätta en så kallad säkerhetssal för rättegångar med högre säkerhetskrav. I dag finns ingen säkerhetssal utanför Stockholm.
Även om Ulf Möller inte vill kommentera förslaget, avfärdar han det inte heller.
- Det låter väl inte som en omöjlighet i och för sig, säger han.
Han tycker dock inte att det för polisens del har någon betydelse om den nedläggningshotade tingsrätten finns kvar i Sandviken eller inte.
- Nej, det har det inte. Det påverkar inte oss i någon större utsträckning. Men det är väl domstolarnas sak att bedöma om det har någon påverkan, säger Ulf Möller.
Curt A Berg, tillförordnad lagman vid Sandvikens tingsrätt, har i en tidigare artikel i Gefle Dagblad varit kritisk till kommunpolitikernas uteblivna kamp för sin tingsrätt. Han är återhållsam med kommentarer om det nya förslaget.
- Men det är klart att jag tycker det är bra om någon jobbar för att rädda tingsrätten, säger han.
Gefle Dagblad har inte lyckats nå kommunalråd Stefan Hedin för en kommentar.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se