Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svält på schemat

GÄVLE
Det var rena matrobinson på Stigslunds högstadium i går.
I lunchmatsalen fick eleverna dra lott om hur mycket mat de skulle få.

Annons
Nitlotterna innebar en halv portion på papptallrik i korridoren. Högsta vinsten blev en tredubbel portion vid dukat bord.
Flera upprörda föräldrar hörde av sig till Gefle Dagblad i går och berättade om händelsen.
-Jag kan inte tycka att det här är ok. Vissa barn fick ju gå hungriga. Skulle det här ha någon effekt skulle väl alla få känna på det, säger en mamma.

Temaveckor
Bakgrunden är att Stigslund har temaveckor om världens barn.
Eleverna har fått lära sig hur stora skillnader det är mellan att vara barn i olika världsdelar. För att visa hur olika resurserna fördelas i världen fick eleverna dra lott om vilken världsdel de skulle representera.
De som fick USA fick tredubbla portioner för att symbolisera landets överflöd. Européerna fick dubbla portioner, sydamerikanerna tre fjärdedels portion och asiaterna fick klara sig med en halv. Ville de ha mer fick de tigga av de "rikare".
Dessutom fick asiaterna sitta i korridoren och äta på papptallrikar. Dricka fick de enligt en mamma göra direkt ur kranen.

"Budskap gick inte fram"
I ett brev som eleverna fick med sig hem till sina föräldrar i går står det att skolan gjort "experimentet" för att visa skillnaden mellan rika och fattiga på ett sätt som eleverna kan förstå och känna.
Men föräldrarna som kontaktat Gefle Dagblad menar att budskapet inte gått fram till barnen.

Bör fördela resurserna
Skolans rektor Uno Axelsson förklarar att man hade övningen just i går eftersom alla eleverna slutade tidigt då.
Han är förvånad över att föräldrarna är upprörda.
-Det skulle förvåna mig mycket om barn i sjuan, åttan och nian inte förstår budskapet i det här. Vi har ju arbetat med det här temat under 14 dagars tid. Och alla hade ett samtal efter lunchen i går, säger han.
Han förklarar att barnen har lärt sig att man borde kunna fördela resurserna bättre över världen.
-När vi diskuterade det här var vi ganska säkra på att barnen som fick överflöd skulle dela med sig, säger han och fortsätter:
-Synd om de inte gjorde det, för det är vad de här 14 dagarna går ut på. Jag hoppas att föräldrarna som har frågor hör av sig till mig också, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se