Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svampangrepp hotar skogen

GÄSTRIKLANDSkadesvampen gremmeniella, som främst angriper tallskog, befaras under sommaren och hösten sprida sig betydligt. Skogsvårdsstyrelsen varnar nu för att skadorna nästa år kan komma att bli de värsta hittills. Svampen har redan fått fäste i gästrikeskogarna.

- Ert område är inte värst drabbat, men runt om, i södra Hälsingland och Dalarna, är skadorna betydande och allvarliga. Och eftersom svampen finns runt om kan det finnas anledning att vara oroad, säger Hans Samuelsson på skogsvårdsstyrelsen.

Tio procent
Enligt skogsvårdsstyrelsens undersökning är Gästrikland fortfarande relativt förskonat av angreppen. Upp till tio procent av tallskogen är drabbad. I gränsområdena, södra Hälsingland och västra Dalarna, är läget däremot alarmerande. Där har svampen angripit mellan 20 och 100 procent av skogsbestånden. Det är de yngre gallringsskogarna som är värst drabbade. En betydande sporspridning i sommar och höst är något Skogsvårdsstyrelsen räknar med.

- Om det blir en mild vinter kan läget vara akut nästa år. Det är viktigt att det finns en beredskap för det, säger Hans Samuelsson.

I Gästrikland har svampangreppen märkts mest i de norra skogarna, kring Ockelbo. Torbjörn Holmgren, skogsinspektör på Mellanskog i Ockelbo, är oroad över svampens snabba spridning.

-Snaran dras åt. Det är inga akuta skador på träden i dag, men om vi får ännu en mild vinter på en fuktig sommar då kommer det att öka, säger han.

Kunskapen om gremmeniella är bristfällig. Förekomsten av svampen är inte ny.

- Gremmeniella i sig är inte nytt, den finns alltid i skogarna, men den omfattning vi ser av den nu, det är nytt.

Svampen angriper innerbarken i fjolårsskottet hos barrträd. Det gör att en stor del av barrmassan, liksom knoppar och grenar, torkar. Glesa kronor och färgförändrade barr är ett tecken. Är angreppen tillräckligt stora uteblir skottskjutningen vilket gör att trädet till slut dör.

- Skjuter träden bara skott då är det ingen fara, då överlever de, säger Torbjörn Holmgren.

Forskarna vet för lite
Om skotten uteblir måste trädet snabbt avverkas. Det var förra året som tallskogen i Sverige skadades svårare än någonsin av svampen. Omfattande saneringshuggningar gjordes och svårt skadade träd gallrades bort. Yngre bestånd slutavverkades i förtid. Ändå sprider sig gremmeniellan.

- Jag upplever att forskare vet ganska lite om det här, bland annat om hur skadorna utvecklas. Det är väldigt viktigt att skogsägarna håller ögonen öppna, säger Torbjörn Holmgren.

SOFIA ÖHLANDER