Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svampangrepp på skogen

HAMRÅNGETrots att forskningen ställer sig frågande till utvecklingen av den gremmeniellaskadade skogen i södra Dalarna där träd fortsätter att dö väljer Skogsvårdsstyrelsen att inte vidta några åtgärder angående de larmrapporter som framförts om angripen skog i Gästrikland.

Inte så allvarligt
- Att trädavgången fortsätter som den gör i Dalarna är nytt för forskarna och stämmer inte med den bild vi tidigare har av gremmeniellasvampens utveckling, men enligt vår mening är inte läget särskilt allvarligt i Gästrikland, säger Mats Josefsson, skogsvårdsansvarig vid Skogsvårdsstyrelsen i Söderhamn.
Tillsammans med bland annat forskare från SLU har han varit ute och tittat på tallen i gästrikeskogarna.
- Visserligen förekommer en kraftig kronutglesning på tallen, men gremmeniellaskadorna härrör sig från fjolåret och några nya angrepp handlar det enligt vår mening inte om.

Andra svampar?
I stället kan det vara en annan typ av svampangrepp, menar han.
- Barrförluster kan orsakas också av andra svampar.
Några analyser för att fastställa om det handlar om gremmeniella eller inte avser dock inte Skogsvårdsstyrelsen att göra. Inte heller gå ut med några direktiv till skogsägarna.

Omfattande skador
Något som däremot Torbjörn Holmgren, skogsinspektor vid Mellanskog i Ockelbo anser är nödvändigt.
- Skadorna är så pass omfattande att skogsägarna bör vara observanta på utvecklingen.
Inte minst talar gremmeniellaskadornas oväntade utveckling i Dalarna för detta, menar han.

MARIANNE LUNDQVIST