Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svår bärbrist i svenska skogar

Den långvariga torkan har orsakat svår bärbrist i de svenska skogarna söder om övre Norrland.
I Jämtland är läget uselt och i Värmland finns det nästan inga bär överhuvudtaget.

Annons

– Det är riktigt dåligt på många ställen, säger Morgan Tjernberg, ordförande i Skogsbärbranschens intresseförening.
Den ringa nederbörden de senaste veckorna har fått bären att skrumpna eller krympa ihop. Detta gäller både för blåbär och hjortron, de två stora objekten för plockarna.
Alla entusiaster som brukar ägna en del av sensommaren år bärplockning kan alltså räkna med ett mer eller mindre förlorat år – om man inte är bosatt i något av de två nordligaste länen.
Bättre i norr
Tjernberg påpekar att situationen är betydligt bättre längst uppe i norr. I delar av Västerbottens län finns det hyfsat med bär, även om tillgången är något sämre än normalt även där.
– Uppköparna har börjat handla redan nu i Västerbotten, på grund av bristen i Jämtland och Värmland, säger Tjernberg.
När det gäller Norrbotten är det, enligt Tjernberg, ännu för tidigt på säsongen för att med säkerhet uttala sig om hur det blir.
– Det börjar bli dags för blåbären, men hjortronen är inte mogna ännu. Får vi regn nu, inom den närmaste tiden, blir bären mycket fina. Fast fortsätter torkan blir det eländigt även där. Problemet med Norrbotten är att det är ett jättelän, det är alltid svårt att bedöma i sin helhet, säger han.
Normalt pris
Han påpekar att det är läget i de två nordligaste länen som har betydelse för bärtillgången på marknaden i stort, eftersom det är där som den överväldigande merparten av de svenska blåbären och hjortronen finns. Bara en mindre del plockas i övriga delar av landet. Därför är det ännu oklart var priset hamnar. I dagsläget får plockarna 15 kronor per kilo blåbär, vilket är ganska normalt.