Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar direkt undantag på hälsocentral

GÄVLE"Just nu är det - 4 - före i kön. Ungefärlig väntetid är - 69 - minuter".

Den som ringer telefonrådgivningen på Brynäs hälsocentral under sommaren får se till att ha gott om tid.
I går var det stundtals två timmars väntetid för att få tala med en distriktssköterska.
Åtminstone är det vad den datoriserade rösten säger när man ringer.
- Våran dator räknar på samtalet före. Om det är ett långt samtal blir beskedet att det är väldigt lång väntetid, förklarar läkarsekreterare Monica Grip.
Om samtalet innan är 17 minuter och det är fyra samtal på kö, blir alltså beskedet att total väntetid är 68 minuter.

Hjälper Gävle hälsocentral
Brynäs hälsocentral tar just nu emot samtal även från Gävle hälsocentral, som är semesterstängd. Nästa vecka och tre veckor framöver blir det tvärtom. Det betyder att 20 500 personer ska betjänas på ett och samma ställe.
Men Per Carlsson, tillförordnad mottagningschef på Brynäs hälsocentral, tror inte att vården blir lidande fast de har semesterbemanning.
-Allt akut tar vi ju direkt, det hinner vi med. Och telefonrådgivningen är värst på förmiddagarna. Då ringer det rejält alltså. Då sitter vi så många som finns tillgängliga och svarar, säger han.
Brynäs och Gävle hälsocentraler drivs gemensamt i privat regi.
Flera av de landstingsstyrda hälsocentralerna har lika stora problem. I Andersberg kopplades den som ringde under gårdagen direkt till en telefonsvarare: "Välkommen till Andersbergs hälsocentral. Vår telefonkö är nu fylld. Var vänlig försök senare eller nästkommande vardag".
-Det är jättehög belastning just nu. Det är bara en som sitter på rådgivningen. På förmiddagarna brukar det vara tre annars, säger läkarsekreterare Marianne Brodin.
Hon anser att problemet är bristen på sköterskor. Det finns helt enkelt inga vikarier att få tag på.
På Stortorgets hälsocentral tar man även emot patienter från Södertull som har semesterstängt.
Det innebär totalt cirka 19 000 personer. Ringer man till Stortorget får man knappa in sitt telefonnummer, och sedan blir man uppringd av en ledig sköterska.
-Om man ringde upp i går fick man kanske vänta två timmar. Men vid lunchtid fanns det platser kvar att träffa en läkare samma dag, säger mottagningschef Pia Berg.
Ett positivt undantag bland alla köer är hälsocentralen i Bomhus. Här svarar distriktssköterskan Inga-Lill Söderlund med en gång.

"Alla kan få hjälp"
-Min upplevelse är att det inte är så farligt. Alla kan få hjälp på en gång. Vi har en öppen mottagning varje dag där folk kan komma och träffa en läkare. Jag tror att det underlättar en hel del, säger hon.
Bomhus hälsocentral har ungefär 11 000 personer i sitt område.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159627
magnus.lundquist_gd.se