Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåra löften om en smalare kropp

/

Nyårstid. Det brukar innebära fagra löften om både det ena och det andra, allt medan champagnekorkarna smäller i taket och klockan slår tolv. Inte sällan handlar löftena om den egna vikten, som ska ner. Till varje pris.

Annons

För första gången lever vi i en tid där övervikt utgör ett större hot mot den globala hälsan än undernäring. Det visade en stor genomgång som publicerats i tidskriften Lancet.
Sverige är som bekant inget undantag. Men hur gör man då, för att bli av med kilona på bästa möjliga sätt?

För ett antal år sedan hade den varit tämligen enkel att besvara. Då löd experternas entydiga svar: ”Ät mindre och motionera mer.”
I dag, däremot, är det inte lika lätt. Långt därifrån. De självutnämnda experterna, dietisterna, läkarna och forskarna är nämligen djupt oense om vilken strategi som är bäst. Följaktligen svämmar tidningarna över av olika tricks, knep som inte sällan går stick i stäv med varandra. Det är allt från Atkins-, Batman- eller flygvärdinnedieten till LCHF eller den ryska rymddieten (som sägs komma från USA.

Enligt traditionalisten bör du undvika socker och fett, framför allt animaliska fetter. ”Förnyaren” är lika säker på att det är ris, pasta och potatis som du inte ska äta. En saftig köttbit, däremot, går hur bra som helst, för att inte tala om riktigt smör eller fet mat.
Grönsakerna med dess rika fiberinnehåll är alla överens om är nyttiga. Minst ett halvt kilo om dagen bör du äta, om du frågar Livsmedelsverket.
Enda haken är att ingen metod fungerar. Eller rättare sagt: Ingen metod förutom kirurgi har visat tillräckligt övertygande långtidsresultat för att den ska kunna garantera en bestående viktminskning.

Mer läsning

Annons